Meny

Spent i Øst-Ukraina tross våpenhvile

USTABILT: Kampene har foreløpig stanset mellom separatister og regjeringssoldater i Øst-Ukraina, men opprørere anklager lørdag regjeringsstyrker for å ha avfyrt flere missiler mot separatistene etter at våpenhvilen trådte i kraft.(Foto: REUTERS/Maxim Shemetov / NTB Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lyden av bomber og skyting stilnet lørdag i Øst-Ukraina, men den spente roen ble forstyrret av at partene anklaget hverandre for å ha brutt våpenhvilen.

Ukrainske militærenheter avfyrte flere missiler mot opprørsstillinger etter at våpenhvilen ble innført fredag, hevder et høytstående medlem i nasjonalforsamlingen opprettet av den selverklærte opprørsrepublikken Donetsk, overfor nyhetsbyrået AFP.

Ukrainas forsvarstalsmann Andrij Lysenko svarer at opprørerne fredag brøt våpenhvilen minst ti ganger etter at avtalen trådte i kraft.

Det er imidlertid ikke meldt om verken kamper eller andre alvorlige brudd på våpenhvilen lørdag, til tross for at det ble hørt artilleriild og eksplosjoner utenfor opprørsbastionen Donetsk kort tid etter at avtalen trådte i kraft fredag ettermiddag.

– Inntil videre har våpenhvilen betydd at det ikke er bombardementer, og at vi ikke hører lyden fra raketter, sier den tidligere danske politimannen Kai Vittrup, som er leder for ett av OSSEs observatørteam i opprørsbastionen Donetsk, til Ritzau.

Planlagt fangeløslatelser

Den tolv punkter lange pakten er den første enigheten der både Ukraina, Russland og opprørerne har avtalt å legge ned våpnene siden militante separatister startet opprøret mot Kiev i april.

I henhold til våpenhvilen skal partene utveksle fanger lørdag. I tillegg skal det deles ut humanitær hjelp.

En separatistleder sier til Reuters lørdag ettermiddag at løslatelsen av fanger skal starte senere lørdag, men kilder i Kiev mener detaljer fortsatt gjenstår før utvekslingen kan starte.

Russland varsler reaksjon

Fram til lørdag ettermiddag lot partene altså til å ha holdt løftet om våpenhvile i avtalen som ble signert i Minsk og meklet fram av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). Rundt 2.600 mennesker er drept i konflikten, ifølge FN.

Stansen i kamphandlingene fører inntil videre ikke til noen skroting av vestlige sanksjoner mot Russland. EU-landene varsler å innføre nye sanksjoner fra mandag dersom våpenhvilen ikke holder.

– Dersom de iverksettes, kommer det selvfølgelig til å komme en reaksjon fra vår side, uttaler det russiske utenriksdepartementet lørdag.

Uavhengighet fra Kiev

Samtidig er det lite trolig at Minsk-avtalen er i stand til å tøyle separatistene i Øst-Ukrainas kamp for mer uavhengighet fra Kiev.

Under NATO-toppmøtet i Wales sa både USAs president Barack Obama og den britiske statsministeren David Cameron at de varslede sanksjonene burde innføres selv om partene i Ukraina-konflikten fredag ble enige om en våpenhvile. Begge var imidlertid enige om at sanksjonene bør oppheves igjen hvis Russland tydelig viser at landet forsøker å løse krisen i Ukraina.

Obama har gjort det klart at han er forhåpningsfull, men skeptisk til den nye våpenhvileavtalen mellom regjeringsstyrker og prorussiske separatister i Ukraina.

Tre krav

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk krever at fredsplanen oppfyller tre krav: Våpenhvile, tilbaketrekking av «russiske styrker og russiske banditter og terrorister» og gjenopprettelse av Ukrainas grense til Russland.

Samtidig fremholder lederen for de prorussiske styrkene som har kontroll i byen Luhansk, at de fremdeles søker løsrivelse fra Ukraina.

Ukraina er villig til å åpne for betydelig desentralisering av makt og økonomisk frihet til landets regioner, samt fritt språkvalg og amnestiordninger, for å få til en politisk løsning, ifølge Ukrainas president Petro Porosjenko.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus