Meny

Priskrig på svenskefergene

BILLIGST TIL SJØS? Nå har du to rederier å velge mellom når du skal seile Sandefjord-Strömstad, og det betyr priskrig. Vi har sjekket prisene på populære taxfreevarer og kårer en prisvinner. (Foto: COLOURBOX.COM)
BILLIGST TIL SJØS? Nå har du to rederier å velge mellom når du skal seile Sandefjord-Strömstad, og det betyr priskrig. Vi har sjekket prisene på populære taxfreevarer og kårer en prisvinner. (Foto: COLOURBOX.COM)

Det er kamp om kundene på fergestrekningen Sandefjord-Strömstad, som gjør at du nå kan seile gratis. Men hvilken båt gir deg de billigste taxfreevarene og den rimeligste totalpakken?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konkurransen tilspisser seg på fergestrekningen Sandefjord-Strømstad: Color Line har tidligere vært enerådende på strekningen i mange år, men i år fikk også Fjord Line tillatelse til å seile der, og startet opp 20. juni.

Flere aktører betyr selvsagt økt konkurranse, og begge rederiene tilbyr nå «gratis» overfart på denne strekningen - forutsatt medlemskap i deres medlemsklubber. Men hvordan står det til med taxfreeprisene om bord? På hvilket skip kan du gjøre de beste taxfreekjøpene? Og er «gratis» egentlig gratis ? Vi har prissjekket taxfreevarene hos Fjord Line og Color Line. Les også: Pristest av de andre utenlandsfergene

Her er taxfreeprisene

Vi har innhentet priser på til sammen 26 ulike varer som finnes i de fleste taxfreebutikkene. Vi har også sjekket priser på endel sjokolade og godteri, samt hudpleie- og parfymeprodukter.

Som du kan se av prislisten nedenfor, er det ikke kun på selve billettene det er priskrig: Åpenbart er det også priskrig på varene om bord. Det er nemlig ikke mye som skiller prisene hos de to rederiene. På veldig mange av varene er det nøyaktig samme pris hos de to aktørene, eller kun en krone i forskjell.

Det er kun på noen få av varene det er noen tiere i forskjell, og den største prisforskellen er 30 kroner på en Dolce Gabbana-parfyme, i Fjord Lines favør. Når vi summerer prisen på alle produktene på listen vår (alle produktene som finnes hos begge aktørene), blir totalen slik:

Totalpris hos Fjord Line: 2.891 kroner Totalpris hos Color Line: 2.924 kroner

Prisforskjell: 33 kroner Her kan du se alle prisene, men husk at regnestykket likevel ikke er så enkelt som det kan synes: «Gratis» er likevel ikke alltid GRATIS ... Les mer nedenfor tabellen!

Vi gjør oppmerksom på at prisene er innhentet på direkte forespørsel til rederiene. Vi tar forbehold om eventuelle feil og prisendringer. Prisene er innhentet 28. august-1. september.Vi gjør oppmerksom på at prisene er innhentet på direkte forespørsel til rederiene. Vi tar forbehold om eventuelle feil og prisendringer. Prisene er innhentet 28. august-1. september.


Vi har også tatt med priser for alkoholholdige varer fra Systembolaget. Dersom du kun er på dagstur, er det der du må kjøpe de alkoholholdige varene. For å kunne sammenlikne med ombord-prisene, er prisene er oppgitt i literspriser der det er relevant, og det selv om det kun selges i 0,7-litersflasker på Systembolaget.

Som du kan se, er det ganske mye å spare på å handle taxfritt om du kan, men da mest på spritvarene og ikke så mye på vin. Les også: Her er nordmenns taxfreefavoritter

«Gratis» er ikke alltid GRATIS

Begge rederiene reklamerer altså for «gratis overfart» på strekningen Sandefjord-Strömstad.

Dette forutsetter imidlertid at du melder deg inn i rederienes medlemsklubber, og det er ikke nødvendigvis gratis:

Mens Fjord Lines medlemsklubb er gratis, må du betale for å være medlem hos Color Line. Color Lines medlemsklubb koster 160 kroner per år. «Gratisoverfartene» her gjelder imidlertid ikke på alle avganger, og heller ikke alle dager.

Hos Fjord Line omfatter gratistilbudet alle seilinger, alle dager, med forbehold om ledige billetter.

Begge rederienes klubber innebærer blant annet spesielle medlemstilbud, for eksempel ved handel om bord.

For øvrig koster seilingene fra 190 kroner for fire personer pluss bilen med Color Line (én vei), mens det koster 99 kroner for en tilsvarende bilpakke hos Fjord Line. Prisvinneren totalt sett ser da ut til å være Fjord Line, om vi ser på billettprisen pluss taxfreeprisene samlet:

  • Med Fjord Line kan du reise gratis når du vil, eller i verste fall betale 99 kroner én vei for fire personer og bilen. I tillegg er taxfreevarene marginalt billigere.
  • Hos Color Line er ikke gratis egentlig helt gratis: Det forutsetter en årlig avgift på 160 kroner. Skal du kjøpe deg billett, er billigste mulighet 190 kroner for fire i bilen. Taxfreeprisene er marginalt dyrere enn hos Fjord Line.

Legg også merke til at det ikke er sikkert du kan nyte godt av de alkoholfylte taxfreevarene: Så kanskje er det først og fremst prisene på de øvrige taxfreevarene du bør fokusere på.

Les også: Taxfreepriser på flyplass og fly: Billigere i lufta enn på bakken

Saken fortsetter under bildetDETTE ER PENGER SPART: Du kan ikke handle taxfrie alkohol- og tobakksvarer på båten dersom du kun er på dagstur. Men du kan likevel handle andre taxfreevarer, som parfyme- og hudpleieprodukter. (Foto: JØRGEN AAS/ALLEGRO FILM AS/COLOR LINE )DETTE ER PENGER SPART: Du kan ikke handle taxfrie alkohol- og tobakksvarer på båten dersom du kun er på dagstur. Men du kan likevel handle andre taxfreevarer, som parfyme- og hudpleieprodukter. (Foto: JØRGEN AAS/ALLEGRO FILM AS/COLOR LINE )


HUSK: Det er ikke sikkert du kan handle taxfritt

Om du tar båten eller bilen over grensen, så husk dette:

Dersom du har vært ute av landet i mindre enn 24 timer, har du ikke lov til å ta med deg alkohol eller tobakk som ikke er avgiftbetalt. På dagsturer kan du altså ikke handle og ta med deg tobakk eller alkohol fra taxfreebutikkene ombord.

Det er kun dersom du har vært ute av landet i mer enn 24 timer, at du kan ta med deg alkohol- og tobakkskvoten fra taxfreebutikken. Du kan ta med deg alkohol- og tobakksvarer innenfor den tillatte kvoten også på dagsturer, men da må dette være kjøpt på Systemboaget eller i svenske butikker.

Da har du jo betalt avgifter på det til Sverige. 1. juli ble det innført nye regler for alkohol- og tobakkskvoten: Du kan nå bytte bort tobakkskvoten mot mer alkohol. Husk også at uansett om du har med deg alkohol og tobakk eller ikke, så må du forholde deg til beløpsgrensene:

  • For opphold på mindre enn 24 timer kan du ha med deg verdier for maksimalt 3.000 kroner.
  • For opphold på mer enn 24 timer, kan du ha med deg verdier for maksimalt 6.000 kroner.

Husk: Alkohol- eller tobakkskvoten inngår også i verdigrensene.

I tillegg må du også huske særreglene for kjøtt og ost, grønnsaker, planter og andre varegrupper med spesielle begrensninger.

Her er tobakks- og alkoholkvotene:

Eksempler på kvoter uten tobakk:

  • 1 liter brennevin, 3 liter vin (4 flasker) og 2 liter øl (6 x 0,33)
  • 4,5 liter vin (6 flasker) og 2 liter øl (6 x 0,33)
  • 6,5 liter øl (19 x 0,33)

Kilde: Toll.no

Eksempler på kvoter med tobakk:

  • 1 liter brennevin + 1,5 liter vin (2 flasker) + 2 liter øl (6 x 0,33) + 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer (for eksempel snus), og 200 blad sigarettpapir
  • 3 liter vin (4 flasker) + 2 liter øl (6 x 0,33) + 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer (for eksempel snus), og 200 blad sigarettpapir
  • 5 liter øl (15 x 0,33) + 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer (for eksempel snus), og 200 blad sigarettpapir

Kilde: Toll.no

Hvilken utenlandsferge er egentlig billigst?

Da vi tidligere i sommer pristestet de andre utenlandsfergene, fant vi at Fjord Lines ruter var billigst, fulgt av Color Line.

Dersom vi sammenlikner totalprisen på de varene som er felles fra denne pristesten og den forrige pristesten fra de andre utenlandsfergene, ser vi at det ikke er mye som skiller:

Totalprisen for alkohol- og tobakksvarene som vi finner igjen hos alle, er 2.112 kroner hos begge svenskebåtene (ja, prisen er lik!), mens det er Fjord Lines Kristiansand-Hirtshals-rute som har den rimeligste totalprisen fra sommerens pristest, på 1.872 kroner.

Den dyreste seilingen fra sommerens test er Stena Line fra Oslo til Fredrikshavn, der er totalprisen for taxfreevarene 2.043 kroner, når vi kun ser på totalen av de varene som er tilgjengelig hos alle. Prisforskjellen mellom svenskefergene og den dyreste og den billigste danmarksbåten er altså kun 240 og 69 kroner.

Dersom man i tillegg tar billettprisen med i regnestykket, er svenskebåtene - og da Fjord Lines MS Oslofjord - den absolutt rimeligste veien til billig alkohol- og tobakks-taxfree, om det er det som er hovedfokus.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:26 Dette skjer i dag06:12 En person antatt druknet i Kristiansand05:58 Forening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:54 63 drept av selvmordsbombe under bryllup i Kabul05:32 Dette skjedde i natt05:25 Over 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03 Hans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35 50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05 Ni omkom i hotellbrann i Ukraina04:04 – Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39 Bompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43 Djokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40 Mulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48 Abid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46 Flere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58 Fremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45 Hund drepte flere sauer i Sandnes00:24 Mann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57 Durasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34 Boksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23 Golf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08 Carlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52 Berge og Genk vant stort22:35 Ødegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35 Petter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14 Amandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02 Kiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42 Norge gratulerer det sudanske folk21:42 Reitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40 Tre raketter avfyrt fra Gazastripen21:04 Salvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00 Déjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48 Dæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39 Mann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30 Frekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51 Rosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40 Person raspet med kniv i Oslo sentrum19:22 Elden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19 Ajer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57 Haaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55 Real Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55 Siv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52 Politiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42 Eiking med etappeseier i Arctic Race18:41 Folket feirer «et nytt Sudan»18:39 Mané-perle frelste Liverpool18:28 Svensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13 Ny seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01 King åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58 Naglestad scoret hattrick for Egersund17:57 Tredje strake tap for Florø17:55 Ny seier for Asker17:49 Igjen skryter Donald Trump av størrelsen17:46 Opseth nummer sju i SGP-kvalifisering17:35 Trump: – Håper på fredsavtale med Taliban17:24 Aalesund fortsatte seiersrekken17:24 Aalesund stakk ytterligere ifra etter seier og Sandefjord-poengtap17:22 Mjelde reddet poeng for Sandefjord17:04 LSK vant «hatkampen» mot VIF16:57 Røa seiret hjemme mot Stabæk16:52 Klepp-seier over Avaldsnes16:51 Uavgjort mellom Fart og Lyn16:48 Norsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43 Jensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33 Manshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33 Nytt tap for Kolbotn16:12 Erna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10 Flo avgjorde for Sotra15:59 Ny seier for Levanger15:59 – Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:52 LSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40 Venstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:18 Bayern henter fransk stortalent15:13 Åpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00 Al-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen14:31 Neymar fortsatt ute av PSG-troppen14:29 Avtale om maktdeling undertegnet i Sudan14:20 Økning i antall harepest-tilfeller13:43 XXL-sjefen bekrefter prisjuks13:09 Skyting over grensa i Kashmir13:00 Per Sandberg om Charterfeber: – Du vinner hver dag der. Bryter barrierer og bygger selvtillit12:46 Vys billettsystem brøt sammen12:35 Person omkom etter fall fra bygning12:22 Syklisten ser på bilen – så bare rister hun på hodet12:10 Forklarte seg om drapsåstedet og ruten til moskeen12:09 Lærere demonstrerer i Hongkong11:44 Rødgrønn frykt for «krig mot byene» i regjeringens bomløsning11:08 Sjefstrateg spår valutasjokk10:59 Avis: Boris Johnson skal møte Merkel og Macron10:37 Høyt elsket sjøku døde i Thailand10:14 Siktet etter mistenkelig dødsfall på Vinstra aksepterer varetekt09:53 Politiet varsler ny informasjon i forsvinningssaken09:19 Varsler gjennomgang av politiets prosjektstyring08:31 «Kommunisme»-måling: – Rødt har blitt mer spiselig08:23 Forsvaret bidro med vel 30 milliarder til samfunnet i fjor08:21 Politiet brukte 15 minutter til moskeen i Bærum08:02 Neville garanterer at Salah forlater Liverpool06:45 Savnet krabbefisker funnet i god behold06:45 Sjakkekspert: – For Carlsen er det kun førsteplasser som gjelder06:45 Mann siktet for drap på turist på New Zealand
Siste nytt
06:26NorgeDette skjer i dag06:12NorgeEn person antatt druknet i Kristiansand05:58NorgeForening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:54Verden63 drept av selvmordsbombe under bryllup i Kabul05:32NorgeDette skjedde i natt05:25VerdenOver 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03NorgeHans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35Verden50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05VerdenNi omkom i hotellbrann i Ukraina04:04Verden– Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39NorgeBompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43SportDjokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40NorgeMulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48NorgeAbid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46VerdenFlere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58VerdenFremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45NorgeHund drepte flere sauer i Sandnes00:24NorgeMann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57SportDurasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34SportBoksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23SportGolf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08SportCarlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52SportBerge og Genk vant stort22:35SportØdegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35KulturPetter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14KulturAmandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02SportKiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42VerdenNorge gratulerer det sudanske folk21:42SportReitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40VerdenTre raketter avfyrt fra Gazastripen21:04VerdenSalvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00SportDéjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48SportDæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39NorgeMann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30SportFrekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51SportRosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40NorgePerson raspet med kniv i Oslo sentrum19:22NorgeElden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19SportAjer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57SportHaaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55SportReal Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55PolitikkSiv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52NorgePolitiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42SportEiking med etappeseier i Arctic Race18:41VerdenFolket feirer «et nytt Sudan»18:39SportMané-perle frelste Liverpool18:28SportSvensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13SportNy seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01SportKing åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58SportNaglestad scoret hattrick for Egersund17:57SportTredje strake tap for Florø17:55SportNy seier for Asker17:49VerdenIgjen skryter Donald Trump av størrelsen17:46SportOpseth nummer sju i SGP-kvalifisering17:35PolitikkTrump: – Håper på fredsavtale med Taliban17:24SportAalesund fortsatte seiersrekken17:24SportAalesund stakk ytterligere ifra etter seier og Sandefjord-poengtap17:22SportMjelde reddet poeng for Sandefjord17:04SportLSK vant «hatkampen» mot VIF16:57SportRøa seiret hjemme mot Stabæk16:52SportKlepp-seier over Avaldsnes16:51SportUavgjort mellom Fart og Lyn16:48SportNorsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43PolitikkJensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33NorgeManshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33SportNytt tap for Kolbotn16:12SportErna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10SportFlo avgjorde for Sotra15:59SportNy seier for Levanger15:59Penger– Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:52SportLSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40PolitikkVenstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:18SportBayern henter fransk stortalent15:13VerdenÅpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00NorgeAl-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen14:31SportNeymar fortsatt ute av PSG-troppen14:29VerdenAvtale om maktdeling undertegnet i Sudan14:20NorgeØkning i antall harepest-tilfeller13:43PengerXXL-sjefen bekrefter prisjuks13:09VerdenSkyting over grensa i Kashmir13:00Helse og livsstilPer Sandberg om Charterfeber: – Du vinner hver dag der. Bryter barrierer og bygger selvtillit12:46PengerVys billettsystem brøt sammen12:35NorgePerson omkom etter fall fra bygning12:22MotorSyklisten ser på bilen – så bare rister hun på hodet12:10VerdenForklarte seg om drapsåstedet og ruten til moskeen12:09VerdenLærere demonstrerer i Hongkong11:44PolitikkRødgrønn frykt for «krig mot byene» i regjeringens bomløsning11:08PengerSjefstrateg spår valutasjokk10:59PolitikkAvis: Boris Johnson skal møte Merkel og Macron10:37VerdenHøyt elsket sjøku døde i Thailand10:14NorgeSiktet etter mistenkelig dødsfall på Vinstra aksepterer varetekt09:53NorgePolitiet varsler ny informasjon i forsvinningssaken09:19NorgeVarsler gjennomgang av politiets prosjektstyring08:31Politikk«Kommunisme»-måling: – Rødt har blitt mer spiselig08:23PengerForsvaret bidro med vel 30 milliarder til samfunnet i fjor08:21NorgePolitiet brukte 15 minutter til moskeen i Bærum08:02SportNeville garanterer at Salah forlater Liverpool06:45NorgeSavnet krabbefisker funnet i god behold06:45SportSjakkekspert: – For Carlsen er det kun førsteplasser som gjelder06:45VerdenMann siktet for drap på turist på New Zealand
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus