Inga Marte Thorkildsen sier nei til Oslo SV

SIER NEI: Inga Marte Thorkildsen sier hun vil «høste erfaringer» fra andre områder enn politikken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SIER NEI: Inga Marte Thorkildsen sier hun vil «høste erfaringer» fra andre områder enn politikken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

SVs nestleder Inga Marte Thorkildsen har sagt nei til å stille som toppkandidat for SV i Oslo i neste års kommune- og fylkestingsvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo SV hadde håpet at Thorkildsen ville bidra til å gjenreise partiet i hovedstaden, men hun sier nå at hun er uaktuell i denne omgangen.

– Det er ikke aktuelt for meg å være kandidat for SV i valget til neste år. I den situasjonen jeg er i nå, vil jeg høste erfaring fra andre steder enn politikken. Jeg har vært heltidspolitiker i mange år, og prioriteter nå andre ting, sier den tidligere statsråden til Klassekampen.

Les også: SV igjen under sperregrensen

Borgerlig styrt

Hovedstaden er et av få steder der SV ennå har betydelig oppslutning, og Oslo SV hadde derfor håpet at Thorkildsen kunne bidra til skaffe et sosialistisk flertall i Oslo neste høst. Venstresiden har ikke hatt makten i hovedstaden siden 1997.

Tidligere har også Kristin Halvorsen blitt lansert som en mulig toppkandidat for Oslo SV, men også hun sa nei.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå ligger det derfor an til at SVs førstekandidat i Oslo i 2011, Marianne Borgen, beholder plassen.

Fredag ble det klart at Arbeiderpartiet i Oslo har fått ja fra Aps partisekretær Raymond Johansen som vil stille som toppkandidat ved valget neste høst.

Sist Johansen var aktiv i lokalpolitikken, var det nettopp SV han tilhørte da han i perioden 1992 til 1995 var en av tre SV-byråder i Oslo.

Høyre størst

På en partimåling for Oslo utført av respons for Aftenposten, er Høyre fortsatt hovedstadens største parti med 32,8 prosent, trass en tilbakegang på 2,9 prosentpoeng.

SV har på målingen fått 6,5 prosent, fram 0,2 prosentpoeng, og ligger på omtrent samme nivå som i forrige kommunevalg i 2011, da partiet fikk 6,3 prosent av stemmene. Ap får 31,4 prosent og går tilbake med 1,7 prosentpoeng, mens Frp ligger på 9,1 prosent, en framgang på 2,1 prosentpoeng.

Resultatet for de andre partiene (med differansen fra forrige måling i parentes): Venstre 8,8 (+0,6), MDG 5,1 (+2,6), Rødt 3,1 (-0,5), KrF 2,4 (-), Sp 0,5 (-), Andre 0,3 (-0,4).