Meny

Stoltenberg: Ser fram til å styrke alliansen

Pressekonferanse fredag med avtroppende og påtroppende generalsekretær i NATO. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er en stor ære å bli valgt. Jeg ser fram til å jobbe med alle 28 land for å styrke alliansen ytterligere, sier påtroppende generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, under NATO-toppmøtet.

Stoltenberg ble av avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen presentert som ny generalsekretær for alliansen under en pressekonferanse i Newport fredag.

– Det er min største glede å presentere dere for mannen som skal lede vår allianse i framtiden. Jeg vet han er den riktige mannen til å videreføre NATOs suksess. Jeg ønsker deg suksess i denne utfordrende jobben, sa Fogh Rasmussen.

– Jeg skal gjøre mitt beste for å leve opp til denne ære og følge ditt flotte eksempel på godt lederskap, Anders. Du har utviklet alliansen, både når det gjelder sikkerhet og stabilitet, sa Stoltenberg.

Stoltenberg snakket om den viktige rollen NATO utgjør og at alliansen forsvarer over en milliard innbyggere.

– Jeg ser fram til å ta over posten 1. oktober og ser fram til å jobbe med alle 28 land og styrke alliansen videre, sa Stoltenberg.

– Jeg vil gi ham det råd å utstyre seg med god tålmodighet. Det å få 28 land til å enes, det krever arbeid og noen ganger også betydelig tålmodighet, sier Fogh Rasmussen om NATOs beslutningsprosesser som fordrer enstemmighet blant svært ulike land.

Evner som kompromissbygger tror Fogh Rasmussen Stoltenberg tar med seg fra statsministerjobben i Norge.

– Jeg tror det å komme fra et skandinavisk land med den tradisjonen vi har i skandinavisk politikk med å søke de brede politiske løsningene, er en god og sterk bakgrunn som generalsekretær, sier han og er ikke blant dem som mener posten ikke burde gått fra en danske til en nordmann.

– Tvert imot, det hilser jeg svært velkommen, sier han etter fem år i jobben.

Stoltenberg tar over Fogh Rasmussen kontor i NATO 1. oktober.

Stoltenberg overtar som NATOs generalsekretær 1. oktober.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus