Meny

FN frykter Nord-Koreas atomreaktor er i drift igjen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Plutonium-reaktoren ved Nord-Koreas største atomanlegg kan se ut til å være i drift igjen, ifølge FNs atomenergibyrå.

Siden slutten av august 2013 har byrået gjennom analyser av satellittbilder og utslipp av damp og kjølevann observert reaktoren i Yongbyon, opplyser IAEA fredag.

Slik aktivitet er ifølge IAEA forenelig med reaktorens drift. Siden byråets inspektører ikke har hatt tilgang til reaktoren siden april 2009, kan det imidlertid ikke bekreftes at den virkelig er i gang igjen.

Reaktoren i Yongbyon er i stand til å forsyne Nord-Korea med seks kilo plutonium i året, noe som ifølge nyhetsbyrået AFPs eksperter er nok til å lage en atombombe. Regimet i Pyongyang har tidligere gjennomført tre atomforsøk.

I 2007 ble reaktoren lagt ned i henhold til en nedrustningsavtale, men etter den siste atomprøvesprengningen i 2013, startet renoveringen av anlegget. Avtalen for sju år siden representerte en liten vårløsning i forholdet til omverdenen der Nord-Korea også slapp inn atominspektører. IAEA har imidlertid ikke hatt noen tilgang til landet siden dets inspektører ble kastet ut av landet i 2009.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus