Meny

Norge vil beholde Russland i Arktisk Råd

MER RUSSISK PÅ SVALBARD: Utenriksminister Børge Brende, her på Svalbard sammen med den franske utenriksministeren Laurent Fabius, ønsker ikke å skvise Russland ut av Artisk Råd. Foto: Kristin Enstad (Utenriksdepartementet)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag advarte polarforsker Willy Østreng Norge og Vesten mot å kaste Russland ut av Arktisk Råd som følge av konflikten i Ukraina. Nå avklarer Utenriksdepartementet situasjonen.

– Når Vestens reaksjoner gjør at Russland ikke ikke lenger blir invitert til stormaktsforumet G8, som blir til G7, kan man tenke seg at liknende ideer kan komme opp i Arktisk Råd.  Det ville vært et fryktelig tilbakeslag for dette ressursrike, strategisk viktige området.

Det var advarselen en av de fremste forskerne på arktiske spørsmål, professor Willy Østreng, kom med i ABC Nyheter onsdag.

– Ingen planer om å ekskludere

Han viser til at Russland som en reaksjon på Ukraina-krisen er blitt kastet ut av stormaktsgruppa G8, som dermed har blitt til G7.

Også i Arktisk Råd er det i dag åtte medlemsland - blant dem Russland, Norge og USA.

Idet EU og det pågående NATO-toppmøtet har reaksjoner mot Russland høyt på dagsorden, avklarer Utenriksdepartementet Norges syn på samarbeidet med Russland i nord:

– Norge ønsker russisk deltakelse i Arktisk Råd og andre regionale samarbeidsfora i nord. Ingen land har fremmet forslag om å ekskludere Russland fra slikt samarbeid og vi kan ikke se at det er grunnlag for å spekulerer i at det vil skje.

Det svarer pressevakt Rune Bjåstad på ABC Nyheters spørsmål.

Russland trapper opp på Svalbard

Tirsdag denne uka vedtok for øvrig Russlands regjering at de nå vil trappe opp sin tilstedeværelse på Svalbard. Det skjer midt i den opphetede konflikten mellom Russland og Vesten som følge av situasjon i Ukraina.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus