Fire nordmenn dømt på nytt i hasjsak i Danmark

Artikkelen fortsetter under annonsen

For andre gang på et halvt år er fire nordmenn dømt til tre og et halvt års fengsel for forsøk på å smugle 260 kilo hasj fra Danmark til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommen som ble avsagt i Vestre Landsret i Viborg fredag, er den samme som i byretten i Hjørring i februar. Den gangen ble en av de til sammen fem tiltalte frikjent for forsøket på å smugle 260 kilo hasj fra Aalbæk på Jylland til Norge i januar i fjor.

Selv om dommen i ankesaken er identisk med hva byretten la seg på, mente aktoratet i saken at alle de fire nordmennene burde dømmes til minst fire års fengsel. Aktoratet mente dessuten at en av de dømte, en 39-åring fra Oslo, burde dømmes strengest fordi han etter deres mening var bakmann og hadde en koordinerende rolle i det mislykkede smuglingsforsøket.

Trodde ikke på 39-åring

39-åringens forsvarer, advokat Mette Grith Stage, sa i sin prosedyre forrige uke at hun mener det er bevist at klienten er uskyldig. I ankesaken førte hun tre nye vitner som alle bekreftet at 39-åringen var i Oslo i dagene tett opptil smuglingsforsøket, og at han ikke kan ha leid en bil på Kastrup, slik påtalemyndigheten hevdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktor mente at vitnene ikke var troverdige, og at vitnemålene var konstruert, noe Stage avviste i sin prosedyre. Her ga hun klart uttrykk for at vitnene ga klienten et alibi, og viste til at det verken er tekniske bevis, avlyttinger eller vitneutsagn som knytter 39-åringen til saken.

– Jeg er litt overrasket over den harde dommen. Jeg undres over at man velger å se bort fra de tre vitnenes forklaringer, sier advokat Mette Grith Stage til dansk TV 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilfreds

Dette festet imidlertid ikke retten i Viborg lit til, og fastslo at mannen skulle dømmes på lik linje med sine medtiltalte.

– Vi gikk etter en skjerpelse på fire år, men jeg er godt tilfreds med at retten fant at de tre nye vitnene ikke er troverdige, sier Klaus Meynby Lund, senioranklager for statsadvokaten, til kanalen.

39-åringen nektet å forklare seg da saken var oppe i byretten i Hjørring i februar, og har også nektet å forklare seg for politiet. Først under ankesaken i Viborg valgte han å snakke. Han forklarte at han ikke hadde sagt noe tidligere fordi han var sikker på å bli frikjent i byretten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne forklaringen avviste aktor Mette Bendix som lite troverdig i sin prosedyre i retten torsdag forrige uke.

Båtfører drept

Det mislykkede smuglingsforsøket skjedde om kvelden 6. januar i fjor. En 49-åring fra Arendal seilte inn i Aalbæk havn i en hurtiggående fritidsbåt hvor to andre nordmenn sto og ventet på kaia. Norsk politi hadde plassert en GPS om bord i båten, og dansk politi var derfor fullstendig klar over båtens posisjon.

Aksjonen mot smuglerbåten som hasjen var lastet over i, endte med at den 49-årige båtføreren ble drept i en skuddveksling med politiet.

39-åringen og en annen av de tiltalte som også ble pågrepet i Norge, krevde henholdsvis full og delvis frifinnelse i ankesaken. De to som ble pågrepet i havnen i Aalbæk i forbindelse med selve smuglingsforsøket, anket saken fordi de mente straffen på tre år og seks måneder var for streng.

Alle de fire dømte er utvist fra Danmark med innreiseforbud resten av livet.

Den 46 år gamle nordmannen som ble frikjent i byretten i Hjørring i februar, varslet i mars at han vil søke erstatning etter å ha sittet ni måneder i fengsel.