Meny

UNICEF-rapport avdekker omfattende vold mot barn

Barn over hele verden er utsatt for omfattende overgrep, ifølge en ny rapport. Barnet på bildet har ingen tilknytning til saken. Illustrasjonsfoto: Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skjer omfattende overgrep mot barn i hele verden, og seksuelle overgrep skjer i størst omfang, ifølge en ny rapport fra UNICEF.

Rapporten er organisasjonens største noensinne om temaet vold mot barn, og har samlet data fra 190 land.

Rapporten viser at barn ofte blir misbrukt i sitt lokalsamfunn, i sitt hjem og på skolen. Av typen overgrep er det seksuelle overgrep som skjer i størst omfang. Én av ti jenter har opplevd voldtekt eller annen form for seksuelle overgrep. De opplever også ofte vold fra sine partnere, særlig i områder hvor det anses som normalt å slå sin partner.

En femdel av verdens drapsofre er under 20 år globalt sett. Drap er den ledende dødsårsaken blant gutter mellom 10 og 19 år i land som Panama, Venezuela, El Salvador, Trinidad og Tobago, Brasil, Guatemala og Colombia. Blant land i Nord-Amerika og Europa topper USA listen over høyest barnedrapsrate.

– Dette er ubehagelige fakta. Ikke noen lands myndighet eller foreldre vil se disse tallene. Men om vi ikke vil konfrontere virkeligheten hver enkelt av tallene i statistikken representerer – hvor et barns mulighet og krav på en trygg og beskyttet oppvekst har blitt brutt – vil vi aldri forandre oppfatningen om at vold mot barn er normalt og tillatt, sier UNICEF-direktør Anthony Lake.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus