Meny

Den norske terroristen klarer ikke å be om unnskyldning

Oslo vest-terroristen klarer ennå ikke å si unnskyld for 22. juli. – Det han skriver er fullt av selvmotsigelser, mener lederen av Støttegruppen, Trond Henry Blattmann. Arkivfoto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De etterlatte etter 22. juli må se langt etter en unnskyldning fra terroristen. Breivik vil først ha endret valgloven, og mener «barbari er nyttig i kampen for demokrati».

I et nytt 34-siders brev fra den dømte terroristen fra Oslos vestkant, nevnes for første gang muligheten av en unnskyldning for barbariet han utførte 22. juli 2011.

Men Anders Behring Breivik sier at en slik vil først komme etter at Stortinget har endret valgloven, og dermed gjort det enklere for hans enmanns fascistparti å stille til valg.

I tillegg står terroristen fortsatt fast ved at «barbari er nyttig i kampen for demokrati».

– Dette står ikke til troende, sier lederen av Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, Trond Henry Blattmann, til ABC Nyheter.

Les også:  Ville feste i 22. juli-ruinene

– Det han skriver er fullt av selvmotsigelser, sier Blattmann som selv mistet sin sønn på Utøya.

Brevet fra Breivik er sendt til en rekke norske og nordiske mediehus, i tillegg til justisminister Anders Anundsen, lederen av Stortingets justiskomité Hadja Tadjik og Sivilombudsmannen.

– Dette står ikke til troende, sier lederen for Støttegruppen etter 22. juli, Trond Henry Blattmann. Foto: NTB scanpix– Dette står ikke til troende, sier lederen for Støttegruppen etter 22. juli, Trond Henry Blattmann. Foto: NTB scanpix

«Barbari er nyttig»

Åtte avsnitt er viet barnemorderens syn på en eventuell unnskyldning til de etterlatte.

Han beskriver selv gjerningene som «det barbariet jeg gjennomførte 22/7», og skriver:

«Jeg er oppriktig lei meg for at militant fascisme eksisterte og fortsatt eksisterer i Norge. Jeg er oppriktig lei meg for at mange venstresosialistiske familier ble knust. Men jeg er mest lei meg for at barbari er nyttig i kampen for demokrati.»

Mannen som tok livet av 77 mennesker i det største terrorangrepet på norsk jord, er altså ikke villig til å be om unnskyldning for ugjerningene sine - selv om han nå hevder å ta avstand fra vold.

Det vil han først den dagen hans ennå ikke godkjente fascistparti klarer «å stille parlamentsliste».

Han sier at det vil føre til at militante nasjonalister vil begrense seg til «gateslossing» og «1-2 drap på "utlendinger" hvert tiår», noe han mener tilsvarer et generelt europeisk trusselbilde.

Vil tilbake i retten

Fra fengselscellen har han ikke klart å skaffe den ekstra underskriften som trengs for at partiet skal kunne registreres, og i langdryge utlegninger gir han uttrykk for at dagens valglov er designet for å forhindre fascistene fra å delta i valg.

Men det er særlig lovens krav om 5000 underskrifter for å kunne stille lister, som tynger den selverklærte fascisten. Gjennom intrikate utlegninger og regnestykker har han kommet frem til at maksimalt 800 nordmenn vil underskrive noe slikt.

Les også: Breiviks far gir ut bok

Han påstår også at kritikken av valgloven er noe han har hevdet med styrke siden han kom med sin sluttbemerkning til Oslo tingrett sommeren 2012.

Men det stemmer ikke.

I det 46 minutter lange sluttinnlegget nevnte han bare at valgloven fra 2002 var et av flere forhold som bidro til hans radikalisering, på samme måte som tv-serien «Sex and the City» og ulike norske bidrag til den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix.

Ut over dette bebuder Breivik flere forsøk på å komme tilbake i rettssalen. Han planlegger å stevne Justisdepartementet og Kriminalomsorgen på minst fire ulike punkter.

Han vedlegger også en detaljert oversikt over alle de nye organisasjonene han planlegger å stifte, deriblant en egen «interessegruppe mot patologisering av nasjonalister og fascister».

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus