Meny

Alvoret rykker nærmere for Stoltenberg

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens Stoltenberg er trygg på at han vil mestre oppgavene som venter i en utrygg verden.

Fredag presenteres den tidligere statsministeren som NATOs neste generalsekretær på alliansens toppmøte i Newport i Wales.

– Jeg opplever at jeg får et klart mandat, og jobben min er å iverksette det som vedtas nå, sier han til NTB. Han slår fast at det er viktig å være til stede i Wales, selv om han som påtroppende ikke får være med på å fatte vedtakene sammen med statsminister Erna Solberg (H) og de andre stats- og regjeringssjefene.

– Dette er mennesker og land jeg har hatt gleden av å jobbe med i mange år, og som nå sitter sammen for å finne en plattform som jeg vet jeg kommer til å føle meg veldig trygg på og stå inne for, sier Stoltenberg.

– Jeg føler ikke at jeg nå går inn i et helt fremmed selskap.

Se intervjuet med Stoltenberg i videoen øverst i artikkelen

Uro

Uro på NATOs dørstokk både i øst og sørøst uroer den påtroppende sjefen.

– Usikkerheten i verden har kommet nærmere oss. I øst med den aggressive politikken Russland står for i Ukraina, og i sør i Irak og Syria.

– Begge deler minner oss om viktigheten av å ha en sterk allianse med evne til å reagere, sier Stoltenberg.

Verden og sikkerhetssituasjonen ser ulik ut, avhengig av hvilke NATO-land Stoltenberg nå snakker med i Wales.

– Ulike land har ulike erfaringer, ulike opplevelser av trusler og usikkerhet, og det er viktig at jeg ser hele NATO, alle 28 land, understreker han.

Tillitserklæring

Overfor norsk presse i Cardiff uttrykker han bekymring for trusselen islamistgruppen Den islamske staten (IS) utgjør for NATO-landene. IS har bygd seg opp i NATO-landet Tyrkias naboland Syria.

– IS er en gruppe som ikke skyr noen midler, og som bruker makt på en mer brutal måte enn vi har sett fra andre grupper, sier Stoltenberg.

– Dette toppmøtet handler om hvordan vi kan styrke NATOs evne til å avskrekke noen fra å prøve å krenke NATO-landenes suverenitet og avhengighet. Det har NATO gjort gjennom flere tiår, legger han til.

Forberedelser

Den siste tiden har han blant annet møtt en rekke embetsfolk i NATO for å forberede seg på jobben som venter. Han har også reist til flere medlemsland i oppkjøringen.

– Jeg ser frem til å ta fatt fordi det er en viktig oppgave og en tillitserklæring som jeg vil forvalte på best mulig måte. Men jeg vil ikke komme med noen programerklæring før jeg begynner 1. oktober, sier Stoltenberg.

Han forklarer at han også har møtt norske eksperter i forberedelsene og skryter av samarbeidet med den norske regjeringen i den hektiske perioden han nå er inne i.

Les også: Solberg avviser ukrainsk NATO-medlemskap

Møter Obama

Jens Stoltenberg skulle senere fredag møter USAs president Barack Obama i forbindelse med toppmøtet i Wales. Torsdag møtte han blant andre Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

– USA er det landet som bidrar mest til NATO, og det er viktig å ha et godt forhold til USA, sier nordmannen.

USA står for omkring tre firedeler av finansieringen av NATO.

Til tross for at han møter NATOs sentrale medlemsland i Cardiff, er Stoltenberg opptatt av å holde en lav profil på toppmøtet. Han understreker at alliansen bare har én generalsekretær, og at han heter Anders Fogh Rasmussen.

Følg med på hva som skjer på NATO-toppmøtet direkte:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus