Meny

Pro-russiske styrker tok seg inn i ukrainsk havneby:

Ukraina hevder å ha kontroll over havneby

Ukrainske soldater utenfor Mariupol torsdag. Fredag morgen kunne det høres vedvarende artilleriild utenfor byen, som russiskstøttede opprørere hevder de har inntatt fredag ettermiddag. Foto: Vasily Fedosenko (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pro-russiske opprørere har gått inn i havnebyen Mariupol sør i Ukraina, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax. Det ukrainske forsvaret sier imidlertid de fortsatt har kontroll over byen.

– Dette er ikke sant. Vi har til og med drevet dem tilbake fra de posisjonene de hadde tidligere, sier talsperson for det ukrainske forsvaret Andrij Lysenko.

Flere medier har rapportert om kraftig rakettbeskyting og artilleriild ved den strategisk viktige havnebyen fredag morgen og utover dagen.

– Klokken 6 begynte russerne å skyte raketter, og vi har hørt raketter slå ned konstant siden da, sier TV 2 -journalist Øystein Bogen, som befinner seg i Mariupol.

Lokalbefolkningen i Mariupol frykter at prorussiske separatister, som flere hevder ledsages av russiske styrker, er i ferd med å gjennomføre et angrep mot byen.

Les også: Solberg avviser ukrainsk NATO-medlemskap

Vedvarende artilleri

På tross av at representanter fra Ukraina, Russland og de prorussiske styrkene møttes fredag ettermiddag for å starte arbeidet med en fredsplan, pågikk kampene for fullt flere steder i landet.

Det hørtes eksplosjoner ved flyplassen utenfor den opprørskontrollerte byen Donetsk øst i landet, og det rapporteres om russiske tropper også nord på Krim-halvøya.

– Ukrainerne frykter nå russiske angrep også fra en tredje akse, sier Bogen.

Torsdag økte det ukrainske forsvaret beredskapen etter meldinger om at prorussiske separatister rykket frem mot havnebyen, som er strategisk viktig grunnet sin store eksport av stål.

Artilleriild har blitt hørt siden torsdag ettermiddag og pågått utover natten.

Les også: – Våpen fra NATO-land kan hindre fred i Ukraina

Mulig våpenhvile?

Fredag ettermiddag møtes den såkalte kontaktgruppen til fredssamtaler i Hviterusslands hovedstad Minsk.

Gruppen består av Ukraina, Russland, representanter for de prorussiske opprørerne og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Russlands president Vladimir Putin la onsdag frem en syvpunktsplan for fred i Øst-Ukraina, og partene har denne på bordet.

Det er imidlertid sterk skepsis til Putins fredsplan, særlig kritisk er Ukraina. Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko mener vesentlige punkter er utelatt.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus