Meny

– Våpen fra NATO-land kan hindre fred i Ukraina

President Petro Porosjenko på NATO-toppmøtet i Wales torsdag. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våpenleveranser fra NATO-land til Ukraina kan i verste fall forverre konflikten i landet, mener dansk forsker.

Myndighetene i Ukraina og opprørerne i landet skal fredag forsøke å bli enige om en våpenhvile og en fredsplan på et møte i Hviterussland.

Dagen før fredssamtalene sa Ukrainas president Petro Porosjenko på NATO-toppmøtet i Wales at han hadde fått løfter om «presisjonsvåpen» fra flere av landene i alliansen. Hvilke land som hadde tilbudt ham våpen, ønsket han ikke å si.

Flemming Splidsboel ved Københavns Universitet mener vestlige våpen i ytterste konsekvens vil kunne forverre situasjonen i Ukraina.

– Det er en risiko for at det at NATO-land vil levere våpen til Ukraina, vil øke spenningen og forsterke konflikten, sier han.

– Mulighet for fred

Splidsboel tror likevel ikke at faren er overhengende, og tviler på om eventuelle NATO-våpen vil være nok til å avspore den politiske prosessen som er i gang i Ukraina. Mulighetene for fred er i øyeblikket bedre enn på lenge, mener Splidsboel.

– Fredsforhandlingene er positive, og vi har ikke på noe tidspunkt i denne konflikten vært nærmere et gjennombrudd enn vi ser ut til å være nå, sier forskeren.

I tillegg til ukrainske myndigheter og representanter for opprørerne vil Russland og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) være representert på møtet i Hviterusslands hovedstad Minsk.

Porosjenko har sagt at en våpenhvile vil kunne tre i kraft fra klokken 14 fredag, forutsatt at møtet i Minsk finner sted som planlagt. Fredsplanen som skal diskuteres, er trolig svært lik den som ble presentert av Russlands president Vladimir Putin rett før NATO-toppmøtet begynte.

Militær støtte

Samtidig som Porosjenko hevder han har fått tilbud om våpen, har NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen lovet 15 millioner euro i militær støtte til Ukraina.

Disse pengene skal imidlertid ikke gå til våpen, men til tiltak som vil styrke den ukrainske hærens kommunikasjonssystemer og cyberforsvar.

– Partnerskapet mellom NATO og Ukraina er sterkt. Og vi er fast besluttet på å gjøre det enda sterkere, sa Rasmussen torsdag.

Ifølge NATO-kilder befinner det seg flere tusen russiske soldater inne i Ukraina, i tillegg til russiske stridsvogner og pansrede kjøretøyer. Dette er bekreftet også av flere andre kilder, men russiske myndigheter nekter fortsatt for at de har sendt styrker inn i nabolandet.

Fredag er det ventet at EU-landene vil innføre nye og strengere sanksjoner mot Russland som en reaksjon på landets rolle i Ukraina-konflikten.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus