Meny

Dyrere OL-billetter er siste utvei

Byrådsleder i Oslo og leder i søkerkomiteen, Stian Berger Røsland og president i Norges idrettsforbund Børre Rognlien under pressekonferansen om mulighetsrom for kostnadsreduksjoner i OL-søknaden. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søkerkomiteen gjør milliardkutt i utgiftene for vinter-OL, men har foreløpig ikke vurdert potensialet for økte inntekter. Det siste som skal røres er de planlagte billettprisene.

Idrettspresident Børre Rognlien snakker om et «OL for hele Norge». Kostnadskuttene vil gi et eventuelt Oslo-OL lavere kvalitet enn planlagt, men skal ikke gå utover utøvere eller publikum.

Rognlien fortalte torsdag at økte billettpriser har vært oppe til vurdering. Det kunne gitt 100 millioner ekstra i potten, men søkerkomiteen ønsker at det skal være gratis å stå langs løypene.

– Vi har ikke lyst til å øke billettprisene. Vi har hatt noen runder på det, og vi er enige om at vi legger oss på det moderate nivået som ligger inne i vår søknad, sier han til NTB.

Inntekter på vent

Etter omfattende arbeid med budsjettkutt, kan idrettspresidenten fortelle at søkerkomiteen foreløpig ikke har fått sett så mye på mulighetene for økte inntekter.

– Vi er ikke i gang med å sondere markedet når det gjelder nasjonale sponsorer for eksempel. Men jeg føler meg ganske trygg på at vi har mye å hente i det norske næringslivet. Jeg ser jo i mediene at det er veldig mange investorer som ønsker å være med og bygge, sier han.

– Men dette er arbeid som først starter når vi har fått lekene. Vi må følge anbudsrundene, så alt dette må stå på vent til etter 31. juli (i 2015). Men vi har veldig god tro på at både investorer og mange i det norske næringslivet har lyst til å delta, fortsetter Rognlien.

Den internasjonale olympiske komité (IOK) er også en viktig bidragsyter på inntektssiden med angivelig 5-6 milliarder kroner.

Fire måneder

Torsdag presenterte Rognlien og resten av søkerkomiteen sin oversikt over mulige OL-innsparinger, som omfattet kutt på 8,8 milliarder kroner i statsgaranti og 4,3 milliarder i offentlige utgifter. Blant disse lå også økte TV- og sponsorinntekter tilsvarende 1 milliard per post.

Forslaget skal først vurderes av regjeringen før det endelig behandles av Stortinget.

– Vi må være i Lausanne med endelig søknad vedlagt statsgaranti 7. januar, forklarer Rognlien.

Valg av OL-arrangør i 2022 velges i juli neste år. Norges utfordrere er Kina (Beijing) og Kasakhstan (Almaty).
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus