Ett selvmord hvert 40. sekund i verden

Generaldirektør i Verdens helseorganisasjon Margaret Chan. Foto: Reuters
Generaldirektør i Verdens helseorganisasjon Margaret Chan. Foto: Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvert 40. sekund begår noen selvmord. Det betyr at 800.000 mennesker tar sitt eget liv rundt om i verden hvert år, sier sjefen i Verdens helseorganisasjon (WHO), Margaret Chan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Chan sier at myndigheter verden over må trappe opp innsatsen for å redusere antall selvmord. Men hittil er det bare 28 land som har konkrete program for å håndtere dette spørsmålet.

Bakgrunn: Lene Marlin hylles for åpenhet om selvmordsforsøk

De landene der det er mer enn 15 selvmord per 100.000 innbyggere, ligger i det vesentlige i Sørøst-Asia, Øst-Afrika og Øst-Europa.

Blant land med høyt antall selvmord er Japan, begge de koreanske statene, Kasakhstan, Turkmenistan og Guyana og Surinam i Sør-Amerika.

WHO sier at viktige tiltak mot selvmord er å begrense tilgangen på pesticider, våpen og visse typer medisiner, som er de vanligste selvmordsmetodene.

Les også: Studie: – En av seks unge har selvmordstanker

Studien kommer tre uker etter det antatte selvmordet til Hollywood-skuespilleren Robin Williams. WHO advarer om at media må vise varsomhet ved omtale av selvmord, og at man risikerer at enkelte kan kopiere slike handlinger hvis de omtales i for stor detalj.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvert selvmord er en tragedie, og for hvert dødsfall er det mange selvmordsforsøk, sier Chan. Rapporten er resultat av ti års forskning, og tar for seg 172 land.

– Effekten på familier, venner og nærsamfunn er ødeleggende og har omfattende konsekvenser, også lang tid etter disse dødsfallene, sier Chan.

Les også: Dårlig søvn knyttes til økt risiko for selvmord blant eldre

I rapporten heter det at det er noe høyere selvmordstall i høyinntektsland, 12,7 per 100.000 innbyggere mot 11,2 i land med lavere gjennomsnittsinntekt.

Menn har nærmere dobbelt så stor risiko for å begå selvmord som kvinner.

I høyinntektsland fant man mentale plager som depresjon i 90 prosent av selvmordstilfellene, sammenlignet med omkring 60 prosent i land som Kina og India. FN-organisasjonen har satt som mål å redusere landenes selvmordsrate med ti prosent innen 2020. Chan oppfordrer landene til å fortsette arbeidet med forebygging av selvmord.

Les også: – Ikke dokumentert at 9 av 10 som tar livet sitt er psykisk syke