Meny

Kamp om lederverv i Ap

GIR SEG: Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen gir seg i partiledelsen neste år. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hadia Tajik er favoritt til å overta som nestleder i Arbeiderpartiet etter Helga Pedersen. Også partisekretær Raymond Johansen kan være på vei ut.

I så fall vil Arbeiderpartiet på under et år ha skiftet ut hele sin partiledelse.

Johansen er nemlig høyaktuell som partiets byrådslederkandidat i Oslo. Stiller han til valg, vil Ap-landsmøtet våren neste år måtte finne både ny nestleder og ny partisekretær.

Frihelger

Helga Pedersen fortalte til Altaposten torsdag at hun ikke stiller til gjenvalg som partiets nestleder. Tanken tok form allerede rundt landsmøtet i fjor vår, sier hun til NTB:

– Rundt nominasjonen til stortingsvalget hadde jeg en diskusjon med mannen min om hvordan livet skal se ut framover. Jeg fikk barn da jeg var fiskeriminister og jeg fikk barn da jeg var parlamentarisk leder. De er nå tre og sju år gamle, og de neste ti årene blir utrolig viktige for dem. Dette handler om at jeg ønsker å frigjøre litt mer tid til å være sammen med familien, spesielt i helger, sier hun.

Klokskap

Pedersen har holdt Ap-leder Jonas Gahr Støre og partisekretær Raymond Johansen informert, men de har ikke tatt del i diskusjonene.

Støre sier at han har respekt for Pedersens valg:

– Vemod, men også stor respekt for Helga Pedersens valg. Glad for at vi har hennes erfaring og klokskap med oss videre i partiet og på Stortinget! – skriver Støre på mikroblogg-nettstedet Twitter.

Pedersen fortsetter som parlamentarisk nestleder i stortingsgruppa og som Aps kommunalpolitiske talsperson.

Tajik seiler opp

Pedersen har vært Ap-nestleder siden 2007. Om etterfølgeren sier hun følgende:

– Ledelsen i Arbeiderpartiet må være satt sammen slik at medlemmene kjenner seg igjen. Det innebærer en spredning i geografi og kjønn.

Den 31 år gamle juristen Hadia Tajik fra Bjørheimsbygd i Rogaland seiler opp som den fremste favoritten til å overta vervet som nestleder. Hun har vært politisk rådgiver, statsråd og leder nå justiskomiteen på Stortinget.

Tajik er høyt ansett, også utenfor partiet. Hun var den mest populære nestlederkandidaten i Ap i en meningsmåling InFact gjorde for VG i mars. En lignende undersøkelse som Dagbladet fikk utført blant lokalpolitikere i Arbeiderpartiet, ga tilsvarende resultat.

Giske?

I og med at Arbeiderpartiet ledes av en mann, må nestlederen være en kvinne. Det gjør at det neppe blir plass til den evige kronprinsen Trond Giske denne gang heller. I stedet nevnes stortingsrepresentantene Anniken Huitfeldt og Ingvild Kjerkol som to gode alternativer til Tajik.

Giskes eneste sjanse til en plass i partiledelsen synes å hvile på den forutsetning at Arbeiderpartiet velger to nestledere på landsmøtet neste år. En slik løsning sitter imidlertid langt inne, etter det NTB forstår.

Giske vil neppe være aktuell som ny partisekretær heller. Sannsynligheten for at Arbeiderpartiet velger en sittende stortingsrepresentant til et så viktig verv anses som svært liten.

Det begrenser antallet aktuelle kandidater kraftig, men det blir vanskelig å unngå byrådsleder i Trondheim Rita Ottervik når listen over kandidater skal settes opp. Hennes posisjon i partiet er solid, men frykten er også stor for at Aps grep om Trondheim vil kunne svekkes dersom hun flytter til Oslo.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus