Meny

NATO vil seriøst vurdere å kjempe mot IS i Irak

NATO-toppmøtet finner sted her på Celtic Manor utenfor Newport i Wales. Foto: Rebecca Naden (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom NATO blir bedt om å bidra direkte i kampen mot IS i Irak, vil forsvarsalliansen vurdere det sterkt, sier avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

– Vi synes det er bra at enkelte NATO-land på individuell basis har besluttet å gå til aksjon mot IS i Irak. Verdenssamfunnet er forpliktet til å gjøre det vi kan for å stanse IS, sa Rasmussen da han ankom Celtic Manor, der toppmøtet finner sted.

NATO har ennå ikke fått henvendelse om å bidra direkte i kampen mot IS i Irak, fortalte han.

– Men dersom vi får det, vil det bli vurdert seriøst av NATOs allierte. NATO har hjulpet Irak før, påpekte generalsekretæren.

– Verdenssamfunnet er forpliktet til å gjøre det vi kan for å stanse IS, legger han til.

Les også: Erna Solberg: – Et veldig viktig toppmøte

– Starter et nytt kapittel

Rasmussen trakk frem islamistgruppen Den islamske staten (IS), Russlands «angrep på Ukraina» og NATOs fremtidige forhold til Afghanistan som de viktigste temaene da han møtte pressen rett før det to dager lange NATO-toppmøtet startet.

– Vi vil diskutere hvordan NATO kan bekjempe trusselen fra terrororganisasjonen som kaller seg Den islamske staten. Vi vil ta grep for å forbedre vårt samarbeid med Ukraina og andre partnere. Og vi vil starte et nytt kapittel i vårt forhold til Afghanistan, varslet Rasmussen.

Les også: Lavrov åpner for nedtrapping av Ukraina-krisen

Vil forme fremtidens NATO

På spørsmål om hva han synes om Russlands presidents fredsplan for Øst-Ukraina, som ble presentert onsdag, svarte generalsekretæren følgende:

– Vi ønsker alle bidrag til en fredelig løsning i Ukraina velkommen, men det som teller, er det som skjer på bakken.

Rasmussen mener NATO-toppmøtet i Wales vil bidra til å forme fremtidens NATO.

– I en tid der vi er omringet av kriser, er NATO som en øy der sikkerhet og fremgang rår. På dette toppmøtet vil vi forsterke grunnfjellet for sikkerhet i Europa og Nord-Amerika, sa Rasmussen.

Les også: – Et av de viktigste toppmøtene i alliansens historie

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus