Meny

OECDs årlige landbruksrapport:

Landbruksstøtten kraftig ned i Norge i 2013

OECD: Mindre støtte til norske bønder i 2013. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Støtten til norsk landbruk sank fra 60,2 prosent i 2012 til 52,9 prosent i 2013. Norge ligger nå som nummer to på støttetoppen ifølge OECDs årlige landbruksrapport.

Ingen av medlemmene i de industrialiserte landenes organisasjon OECD reduserte støtten til landbruket så mye i 2013, som Norge.

Det går frem av OECDs årlige rapport om landbrukspolitikk, Agricultural Policy Monitoring and Evaluation 2014, som ble offentliggjort torsdag.

Japan er nå landet med høyest prosentvis støtte, med 55,6 prosent av inntekten fra staten. I fjor lå Norge på støtte-toppen med 60,2 prosent.

Utviklingen i fjor er preget av den rødgrønne regjeringens politikk.

Les også: Trygg mat viktigst - ingen interesse for kutt i støtten

Kaldt klima, stor import

Prisene norske bønder fikk for sine produkter i fjor, var 1,7 ganger verdensmarkedets. På slutten av 90-tallet var nivået 2,5 ganger verdensmarkedets.

OECD bemerker i sin rapport at Norge preges av kaldt klima, tynt jordlag og fjellområder, slik at bare en liten del av landet passer for landbruk. Landbruket preges av relativt små familiebruk, mange av dem i fjerne områder med vanskelige produksjonsforhold.

Les også: Bondeinntekten ned i EU, opp i Norge i 2013

Rapporten gjentar kritikken av at Norges landbruksstøtte virker handelshindrende, men legger samtidig frem tall for en voldsom vekst i norsk import av landbruksvarer. Importen av landbruksvarer utgjør nå åtte prosent av den samlede importen til Norge, mens eksporten utgjør kun 0,6 prosent.

Les også: – Regjeringens tilbud vil føre til mindre, ikke mer matproduksjon

Slik vokser Norges landbruksimport:

Her er OECDs oversikt over Norges import (grå søyle) og eksport (blå søyle) målt i amerikanske dollar:

Saken fortsetter under bildetNORGES HANDEL MED LANDBRUKSVARER: Blå søyle: Eksport. Grå søyle: Import. Kilde OECD.NORGES HANDEL MED LANDBRUKSVARER: Blå søyle: Eksport. Grå søyle: Import. Kilde OECD.

Svære summer i verdens landbruk:

OECD-landene ga samlet sett 194.314 millioner euro (1,6 billioner kroner) i statlig støtte til sin landbruksproduksjon i 2013. Det er en nedgang fra 207.246 euro året før, men utgjør likevel en betydelig del av den samlede verdien av bøndenes produkter på 957.763 millioner euro.

Målt i prosent gikk landbruksstøtten ned fra 18,8 til 18,2, målt i OECDs begrep PSE (produsentstøtte).

Offentlig støtte til landbruket i Norge sank fra 23.371 millioner kroner i 2012 til 21.527 i 2013.

EUs støtte til landbruket økte fra 19,6 prosent i 2012, til 19,8 prosent i 2013 og utgjorde da 87.576 millioner euro (727 milliarder kroner).

Artikkelen er korrigert, da støtten til EU-landbruket feilaktig ble oppgitt til å være i milliarder euro.


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus