Meny

HRW: – IS likviderte over 500 fanger i Irak

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Human Rights Watch (HRW) har informasjon som tyder på at Den islamske staten (IS) likviderte langt over 500 soldater i Irak tidligere i år.

– Enda en grusom brikke i dette puslespillet har kommet på plass nå som mange flere likvideringer er bekreftet, sier Peter Bouckaert i HRW.

Rundt 1.700 soldater overga seg til IS i juni da opprørerne erobret Iraks nest største by Mosul og feide videre sørover mot Bagdad.

IS offentliggjorde i tiden etterpå bilder av titalls sivilkledde menn som tilsynelatende ble likvidert av eksekusjonspelotonger i ørkenområder. Ekstremistene oppga selv å ha drept flere hundre mennesker.

– Informasjon fra en av de overlevende, samt analyser gjort av videoer og satellittbilder har bekreftet at det finnes ytterligere tre steder hvor det ble gjennomført masselikvideringer. Dermed er det totale antallet som ble drept på til sammen fem ulike steder oppe i mellom 540 og 770 menn, opplyser Bouckaert onsdag.

De likviderte soldatenes skjebner har skapt et voldsomt sinne blant deres pårørende. Tirsdag stormet flere av dem nasjonalforsamlingen i Bagdad med krav om å få vite hva som skjedde med dem.

De savnede soldatene skulle etter planen ha blitt debattert i nasjonalforsamlingen samme dag. Diskusjonen ble utsatt til onsdag, da både Iraks fungerende forsvarsminister og andre høytstående tjenestemenn måtte svare på spørsmål om soldatene.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus