Meny

Norge deltar på militærøvelse i Ukraina

Ukraina skal ifølge nyhetsbyrået AFP være vert for USA-ledede militærøvelser i midten av denne måneden. Her er president Petro Porosjenko fotografert under en markering i Kiev mandag. Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsdepartementet bekrefter at Norge deltar på militærøvelsen «Rapid Trident» i Ukraina i midten av september.

– Norge planlegger å delta med to stabsoffiserer på øvelsen, opplyser forsvarsminister Ine Eriksen Søreide til NTB. Hun understreker at Norge gjennom flere år har deltatt på lignende øvelser, og at det fra norsk side i langt tid har vært et engasjement i og for Ukraina.

– Vi har bidratt med blant annet sikkerhetssektorreform og med offisersutvekslinger, sier hun.

Sjefen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), generalløytnant Morten Haga Lunde, ble direkte invitert av sin ukrainske motpart til å overvære en seremoni under øvelsen. Pressevakt Jørgen Petersen i FOH sier Lunde ikke kommer til å reise.

– Men mest sannsynlig blir det en representant på sjefsnivå fra forsvarsstaben som deltar, sier Petersen.

Les også: Inviterer norsk general til Ukraina

Allierte styrker

Amerikanske kilder opplyste tirsdag til nyhetsbyrået Reuters at det var tatt en beslutning om å gjennomføre øvelsen «Rapid Trident» senere denne måneden. Det polske forsvarsdepartementet bekreftet onsdag opplysningene. Tilsvarende øvelser er blitt holdt flere ganger de siste årene.

Flere hundre soldater fra allierte styrker skal delta i militærøvelsen som har fått navnet «Rapid Trident 14», og skal vare fra 13. til 26. september, ifølge uttalelsen fra det polske forsvarsdepartementet. Øvelsene skal finne sted vest i Ukraina, nær grensen til NATO-medlem Polen.

I Øst-Ukraina er regjeringsstyrker i krig med prorussiske separatister.

Provoserer Russland

Planene om en militærøvelse ledet av USA i Ukraina, vekker sterke reaksjoner i Moskva.

Generaloberst Leonid Ivastsjov sier onsdag til nyhetsbyrået RIA Novosti at øvelsen er en «provokasjon». Ivastsjov sier det er en mulighet for at en begrenset NATO-kontingent ganske enkelt kan bli igjen i Ukraina når manøveren er over.

– Det er ikke menneskelig at NATO, i en tid da Ukraina faktisk befinner seg i en borgerkrig, viser militær støtte til regimet i Kiev, sier han.

Samtidig skal Russland gjennomføre en større militærøvelse i september for styrkene som har ansvar for Russlands langtrekkende atomraketter. Nyhetsbyrået RIA Novosti opplyser at over 4.000 soldater og om lag 400 tekniske enheter kommer til å delta i øvelsen.

Fortsatt bidrag

Tidligere onsdag oppfordret USAs president NATO til fortsatt å bidra til å styrke det ukrainske militæret i kampen mot Russland.

– NATO må fatte konkrete tiltak for å hjelpe med å modernisere og styrke Ukrainas forsvar. Vi må gjøre også gjøre mer for å hjelpe NATO-partnere som Georgia og Moldova, sa Barack Obama under en tale i Tallinn dagen før forsvarsalliansens toppmøte i Wales.

Han mener også at NATO må holde dørene åpne for nye medlemmer, som en reaksjon på det han kaller «russisk aggresjon». Ukraina er foreløpig ikke medlem i forsvarsalliansen.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus