Putin presenterte veikart for Ukraina-løsning

Russlands president Vladimir Putin. Foto: Reuters
Russlands president Vladimir Putin. Foto: Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kiev og Moskva er svært nær enighet om en politisk løsning på konflikten i Øst-Ukraina, hevder Russlands president. Samtidig meldes det om mange drepte i nye kamper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Vladimir Putin presenterte onsdag en sjupunktsplan som ifølge hans egne ord skal «få en slutt på blodbadet». Øverst står angivelig kravet om at både opprørerne og regjeringsstyrkene legger ned våpnene.

– Jeg tror at en endelig avtale mellom myndighetene i Kiev og det sørøstlige Ukraina kan bli oppnådd og sementert under møtet i kontaktgruppen 5. september, sier president Vladimir Putin, ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Den såkalte kontaktgruppen møttes siste gang mandag og består av representanter for de prorussiske opprørerne, Russland, Ukraina og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Bakgrunn: Putin og Porosjenko nærmere løsning på Ukraina-krisen

Nye kamper

Tross de milde tonene fra Kiev og Moskva, kom det onsdag ettermiddag meldinger om nye kamphandlinger i Øst-Ukraina. En ukrainsk tjenestemann sier til AFP at 87 ukrainske soldater er drept i harde kamper rundt byen Ilovaysk øst for opprørsbastionen Donetsk, hvor regjeringssoldater skal ha blitt omringet av opprørere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En reporter fra nyhetsbyrået Reuters melder samtidig om kraftige eksplosjoner nordvest i Donetsk, samt svart røyk som steg opp fra et område like i nærheten av byens flyplass.

Krigen i Øst-Ukraina har pågått siden februar i år, og ifølge FN har kampene krevd mer enn 2.600 menneskeliv. Rundt en million mennesker er blitt tvunget til å flykte fra hjemmene sine.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Snakket sammen

Putin sier at både separatistene og de ukrainske styrkene må stanse alle militæroperasjoner i Øst-Ukraina og at internasjonale observatører må sendes til området for å overvåke en mulig våpenhvile.

– Våre oppfatninger om hvordan konflikten kan løses er, slik jeg ser det, svært like, sa Russlands president til journalister i Mongolias hovedstad Ulan Bator, melder Reuters.

Putin og Porosjenko ble enige om tiltakene i en telefonsamtale onsdag morgen. Ifølge Putin er også fangeutveksling og opprettelsen av en humanitær korridor for flyktninger, nødhjelp og sårede blant tiltakene. Det samme er opprettelsen av en «trygg sone» på bakken i Øst-Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Melder om nye kamphandlinger i Donetsk

Lunken mottakelse

Utenriksminister Børge Brende (H) tar alle forbehold i sin reaksjon på den varslede forståelsen mellom Kiev og Moskva.

– Det har vært mange runder med håp om våpenhvile og løsninger for Øst-Ukraina. Så her må man ta alle forbehold, for det er først når det begynner å materialisere seg på bakken at man kan snakke om en reell framgang, sier Brende til NTB.

Også USAs president var lunken til nyheten om at Putin og Porosjenko – dagen før NATO-toppmøtet i Wales starter – skal ha blitt enige om grunnlaget for en våpenhvileprosess.

– En våpenhvile kan fungere bare dersom russerne holder opp med å late som om de ikke er en del av konflikten og slutter å sende soldater og våpen inn i landet, sier Barack Obama.

NATO har skarpt fordømt Russlands fremferd i Ukraina. Krisen i Øst-Ukraina og Vestens forhold til Russland står øverst på dagsorden på toppmøtet.