Meny

Klart borgerlig flertall i ny meningsmåling

Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) kan konstatere et klart borgerlig flertall på en ny meningsmåling utført for Vårt Land. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en ny meningsmåling går både Høyre, Frp og Ap frem, men målingen viser at Erna Solbergs regjering fortsatt er avhengig av støttepartiene.

Mens en partimåling for TV 2 tirsdag ga en mandatfordeling som ville satt Miljøpartiet De Grønne i en vippeposisjon, gir målingen i Vårt Land onsdag et litt annet bilde.

Selv om Ap gjør det bra, er det ingen gode utsikter for det rødgrønne samarbeidet i denne målingen. Det er klart borgerlig flertall.

Ap går frem med 1,0 prosentpoeng til en oppslutning på 35,3 prosent, mens SV oppnår et nytt lavmål på Vårt Lands partibarometer med bare 2,4 prosents oppslutning. Tilbakegangen er på 0,5 prosentpoeng, og partiet ligger nå langt under sperregrensen.

Høyre går frem med 0,4 prosentpoeng og får 27 prosent, mens regjeringspartner Frp kan notere seg for 15,1 prosent, en fremgang på 1,0 prosentpoeng siden forrige måling.

Støttepartiet Venstre sliter og går tilbake med 0,7 prosentpoeng til en oppslutning på 4,8 prosent. Dermed er partiet like stort som KrF, som går frem med 0,6 prosentpoeng.

Erna Solberg er dermed avhengig av begge partiene for å beholde regjeringsmakten hvis dette hadde vært et stortingsvalg. Regjeringspartiene og de to støttepartiene får på denne målingen 93 mandater og et klart borgerlig flertall, mens de rødgrønne partiene ville fått 76 mandater inkludert Senterpartiet og De Grønne.

De Grønne får nemlig en oppslutning på 3,9 prosent, frem 0,1 prosentpoeng, og er ikke i nærheten av en vippeposisjon som på TV 2-målingen.

Tallene for de øvrige partiene (med differansen fra forrige måling i parentes): Sp 4,9 (-1,0), Rødt 1,2 (-0,3), Andre 0,5 (-0,6).
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus