Meny

NATO samles til avgjørende toppmøte

NATO samles til avgjørende toppmøte

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britene slår jernring rundt walisiske Newport når NATO samles til et av de viktigste toppmøtene i alliansens historie.
NATO-toppmøtet:
 • Stats- og regjeringssjefer fra NATOs 28 medlemsland møtes til toppmøte i Newport i Wales 4. og 5. september. Også flere utenriks- og forsvarsministre deltar sammen med ledere fra NATOs partnerland.
 • Fra Norge deltar statsminister Erna Solberg (H), utenriksminister Børge Brende (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H). Også NATOs påtroppende generalsekretær Jens Stoltenberg vil være i Newport.
 • Krisen i Ukraina og forholdet til Russland dominerer dagsordenen sammen med saker som:
 • Situasjonen i Afghanistan, der NATO avslutter sitt kampoppdrag ved årsskiftet.
 • Situasjonen i Midtøsten, spesielt IS' frammarsj i Syria og Irak
 • Størrelsen på medlemsstatenes forsvarsbudsjett og behovet for nye forsvarsinvesteringer

 

 

(Kilde: NTB, Ritzau)


Stoltenbergs NATO-jobb:

 • 1. oktober tar tidligere statsminister Jens Stoltenberg over som generalsekretær i NATO etter danske Anders Fogh Rasmussen.
 • Den formelle utnevnelsen ble gjort 28. mars av de 28 NATO-landenes ambassadører ved hovedkvarteret i Brussel.
 • Initiativet til Stoltenbergs kandidatur skal ha kommet fra Tysklands statsminister Angela Merkel med sterk støtte fra USA.
 • Valgprosessen foregikk i hemmelighet over flere måneder uten at det erklært offisielle kandidater. Stoltenbergs kandidatur ble støttet av Erna Solbergs borgerlige regjering.
 • Krisen i Ukraina og forholdet til Russland blir viktige saker for Stoltenberg, sammen med avslutningen på kampoppdraget i Afghanistan og finansieringen av NATOs videre drift.


Det er det største internasjonale møtet britene noen gang har arrangert.

Torsdag og fredag inntar Barack Obama, Angela Merkel, Erna Solberg og de andre stats- og regjeringssjefene i NATOs 28 medlemsland sørwalisiske Newport sammen med en rekke ministre og internasjonale gjester.

– Toppmøtet finner sted i en endret verden. Det blir et avgjørende møte i NATOs historie i en tid med flere kriser på flere fronter, sier avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

Det er ventet demonstrasjoner, og sikkerhetstiltakene er enorme.

9.500 politifolkene er på plass. Over 19 kilometer med sperringer og gjerder er satt opp i både Newport og Cardiff. I havna ankrer den norske korvetten KNM Skudd opp sammen med fem andre NATO-skip.

Les også: – Stoltenberg får en formidabel oppgave

Brann i Europa

Opprinnelig skulle NATO-landene samles for å markere at alliansens dyreste og mest omfattende operasjon, nemlig Afghanistan-oppdraget, går mot slutten.

NATO ønsker å ha et engasjement i landet også etter kampoppdragets slutt ved årsskiftet og jobber fortsatt med å få på plass avtalen med afghanerne.

Men krisen i Ukraina og Vestens forhold til Russland overskygger det meste.

NATO har skarpt fordømt Russlands fremferd i Ukraina. Nå skal alliansen diskutere tiltak for å møte det flere medlemsland opplever som en direkte trussel fra øst.

Les også: – Russland vil oppdatere sin militære strategi

Stoltenberg

– Det å ha militær styrke og en sterk NATO-allianse gir et fundament for også å møte Russland, sa Jens Stoltenberg til NTB i helga.

Også han skal til Wales, men er ventet å holde seg litt mer i bakgrunnen som påtroppende generalsekretær. Han starter først i jobben 1. oktober, men går da rett inn i en svært krevende sikkerhetssituasjon.

– Han er en mann jeg stoler på. Jeg mener at han er svært kapabel til å håndtere den pågående situasjonen, og jeg forventer det beste fra ham, sa Estlands president Toomas Hendrik Ilves i Oslo tirsdag og ga Stoltenberg gode skussmål på vei inn i jobben.

Les også: Amerikanske senatorer vil gi våpen til Ukraina

Beredskap

Fogh Rasmussen sier alliansen kommer til å vedta en ny handlings- og beredskapsplan i Wales for å møte de nye utfordringene.

Den skal inkludere planer for å rotere styrker og utstyr gjennom anlegg i Øst-Europa. NATO-landene godkjenner trolig også en ny hurtigreaksjonsstyrke med flere tusen soldater.

Det skal dog ikke være planer om å etablere permanente NATO-baser i øst, slik flere land i regionen ønsker seg.

Anders Fogh Rasmussen leder NATOs toppmøte i Wales før han 1. oktober gir over ledelsen av forsvarsalliansen til Jens Stoltenberg. Foto: Laurent Dubrule (Reuters)Anders Fogh Rasmussen leder NATOs toppmøte i Wales før han 1. oktober gir over ledelsen av forsvarsalliansen til Jens Stoltenberg. Foto: Laurent Dubrule (Reuters)

– I dag har vi i virkeligheten et todelt NATO. Det er de landene som har NATO-baser, og de som ikke har det, mener Ilves.

Terrortrussel

Også borgerkrigen i Syria og Den islamske statens (IS) herjinger i Syria og Irak kommer til å bli diskutert. USA bomber i dag IS-mål i Irak, men lysten er liten i vestlige land på et nytt oppdrag utenfor NATOs kjerneområde.

På toppmøtet vil NATO likevel diskutere utfordringen med såkalte fremmedkrigere – jihadister som kan utgjøre en terrortrussel når de kommer hjem etter å ha kriget i Syria.

NATO-landene vil også ta opp hvordan alliansen kan møte «hybrid-krigføringen» som Russland anklages for i Ukraina. Russland bruker ifølge eksperter spesialstyrker, etterretningsagenter, dekkoperasjoner, lokale stedfortredere og massiv propaganda i Ukraina.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus