Meny

Russlands regjering vedtar økt tilstedeværelse på Svalbard

SVALBARD I SKUDDET: Russland vedtok 2. september å bygge opp et nytt forskningssenter på Svalbard. Foto: Colourbox.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske regjeringen besluttet i dag å bygge opp et nytt forskningssenter på Svalbard, som skal drive med forskning, undervisning og huse «andre organisasjoner».

Det får ABC Nyheter bekreftet hos den russiske ambassaden i Norge.

Beslutningen i den russiske regjeringen 2. september om å etablere det nye russiske forskningssenteret på Svalbard, har bakgrunn i tidligere vedtak i regjeringens kommisjon for russisk tilstedeværelse på Svalbard.

Se også: Spektakulær isbrekollaps på Svalbard

Senteret vil bli lagt til Barentsburg, med underavdelinger i Pyramidene, får ABC Nyheter opplyst.

Les også: Regjeringen vurderer å stoppe Svalbard-salg

Vil øke permanent på Svalbard

Russland har drevet forskningsaktiviteter på Svalbard siden 60-tallet, men vil nå stykre, koordinere og strømlinjeforme aktiviteten. De forsker på naturresurser og økologi, geofysikk, kunnskap om arktiske farvann og andre vitenskapsområder.

Senteret vil bli koordinert av det føderale Arktiske og Antarktiske Forskningsinstiutt. Instituttet vil opprette en permanent vitenskapelig tilstedeværelse på Svalbard, som skal skaffe logistisk støtte til vinter- og sesongekspedisjoner der.

Les også: Nytt Statoil-funn kan gi Svalbard-strid med Russland

Helt greit for Norge

– Russiske forskere har drevet forskning på Svalbard i en årrekke og norske myndigheter er kjent med russiske ønsker om økt forskningsaktivitet, skriver Utenriksdepartementets pressevakt Rune Bjåstad i en epost til ABC Nyheter.

– Forskningsaktivitet på øygruppa er regulert gjennom relevant norsk lovgivning. Blant annet stilles det strenge miljøkrav til aktivitet på Svalbard. Sammen med forskere fra Norge og en rekke andre land bidrar også russiske forskere til viktig kunnskap om miljø- og klimaendringer i Arktis og globalt, skriver Bjåstad.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Utenriksdepartementet

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus