Meny

Hemmelig rapport:

– Britisk politi ødela for Madeleine-etterforskningen

POLITIROT: I løpet av de første ukene etter at Madeleine McCann forsvant i mai 2007 fikk portugisisk politi råd fra fire forskjellige politietater i Storbritannia, noe som skapte en følelse av kaos og konkurranse, ifølge forfatteren av en hemmelig rapport. Foto: AP Photo/HO Family/ NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konkurranse mellom forskjellige britiske politietater hemmet etterforskningen i forsvinningssaken og ødela forholdet til portugisisk politi, ifølge rapport.

Nye opplysninger om etterforskningen av Madeleine-saken kommer frem i en upublisert rapport som den tidligere innenriksministeren i Storbritannia Alan Johnson bestilte i 2009.

Madeleine McCann var tre år gammel da hun forsvant under en ferietur med familien i Portugal.

Det er Sky News som har fått kjennskap til innholdet i den hemmelige rapporten, som konkluderer den med at flere britiske politietater konkurrerte for å vise at de bidro i søket etter Madeleine McCann, noe som hemmet etterforskningen både på et tidlig stadium og senere.

Rapporten som var ferdig i 2010, skal ifølge Sky News ha ført til at London-politiet Metropolitan Police gjenåpnet sin etterforskning av forsvinningen.

– Kaos og konkurranse

Rapporten er skrevet av Jim Gamble, som tidligere var sjef for Child Exploitation and Online Protection Centre (CEOP).

Han opplyser at portugisisk politi i løpet av de første ukene etter forsvinningen fikk råd fra både CEOP, Metropolitan Police, Serious Organised Crime Agency og National Police Improvement Agency i Storbritannia.

– Den umiddelbare reaksjonen er at du ønsker å hjelpe til. Så alle som ville bidra, hadde de beste intensjoner, men det skapte en følelse av kaos og konkurranse. Og slik jeg ser det, var det i mange tilfeller et ønske om å få vise at man hjalp til, sier Gamble ifølge Sky News.

Les også: Tror ranere kan ha bortført Madeleine 

Vil ikke offentliggjøre rapporten

Han er ikke i tvil om at resultatet var hemmende på etterforskningen, og han tror det har hatt en varig negativ effekt på forholdet mellom britisk og portugisisk politi.

Gamble vil ikke gå ut med hele rapporten, men opplyser at han anbefalte å opprette et nasjonalt senter for savnede barn, et råd britiske myndigheter ikke har fulgt.

Derfor tror ikke rapportforfatteren at myndighetene ville håndtert en ny, lignende situasjon noe bedre enn de gjorde med Madeleine McCann-forsvinningen.

Det britiske innenriksdepartementet vil ikke offentliggjøre rapporten og vil heller ikke kommentere saken overfor Sky News.

Les også: Gransker nye overgrep i Madeleine-saken

I 2012 rekonstruerte BBC Madeleine-forsvinningen, og snakket med foreldrene. Se en smakebit her:

Syv år etter at Madeleine McCann forsvant, snakket foreldrene ut:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus