Støre: Uaktuelt å beklage overfor Kina

Støre ønsker å normalisere forholdet til Kina, men mener ikke det er på sin plass å beklage. Foto: NTB scanpix
Støre ønsker å normalisere forholdet til Kina, men mener ikke det er på sin plass å beklage. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap-leder Jonas Gahr Støre håper regjeringen lykkes i å normalisere forholdet til Kina. Men å beklage at Liu Xiaobo fikk fredsprisen, avviser han som uaktuelt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spørsmålet har igjen fått aktualitet etter at Dagens Næringsliv onsdag brakte inngående beskrivelser av arbeidet med saken i den forrige regjeringen.

– Norge har sin integritet å ta vare på. Dette handler om verdier som vi står for. Nobelkomiteen er uavhengig av den norske regjeringen, sier Støre til NTB.

Ifølge DN var det daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) som i august i fjor satte foten ned for et dokument som skulle gjøre slutt på det iskalde forholdet mellom Norge og Kina.

Bestrebelsene strandet

Støre sier den rødgrønne regjeringen arbeidet hardt for å bedre forholdet til Kina etter den kontroversielle Nobel-tildelingen i 2010. Bestrebelsene lyktes ikke.

– Det gjenstår et politisk arbeid for å komme videre med Kina. Vi måtte konkludere med at vi ikke fant et grunnlag vi kunne anbefale for dette, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forutsetter at dagens regjering er i dialog med Kina.

– Og de må kunne påvente å få en bred støtte for det fra Stortinget og fra Arbeiderpartiet, sier han.

– Også for en beklagelse i en eller annen form?

– Nei. Jeg holder fast ved det jeg har sagt siden 2010, at Norge har en klar integritet og klare verdier å stå opp for.

Sa nei

Etter det DN erfarer, inneholdt dokumentet formuleringer som Kina ville tolke som en norsk innrømmelse av at det var galt å gi Liu Xiaobo fredsprisen. I tillegg skulle teksten skape en forståelse av at Norge ville jobbe for å unngå at en kinesisk dissident skulle få prisen igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er riktig at saken ble diskutert ved ulike anledninger mellom statsministeren og berørte statsråder. Utover dette er det heller ikke i denne saken riktig av meg å gi detaljer om interne prosesser i regjeringen, sier Stoltenberg til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge DN hadde Stoltenberg ingen tro på at avtalen kunne holdes hemmelig. Han var opptatt av at han måtte kunne forsvare innholdet i dokumentet for ettertiden, noe han mente ikke var mulig.

Vil ikke kommentere

Den hemmelige teksten var primært utarbeidet under daværende utenriksminister Espen Barth Eides ledelse, men det endelige utkastet ble altså forkastet til slutt.

Dokumentet skulle hemmeligholdes både i Norge og Kina og aldri offentliggjøres, skriver DN. Det skal ha vært Kina som insisterte på å få et hemmelig dokument inn i avtalen.

Eide vil ikke kommentere påstandene i DN og viser til at dette dreier seg om interne prosesser i regjeringen og gradert materiale.

– Jeg viser til uttalelser jeg tidligere har gitt om saken, sier Eide og sikter til at han som statsråd flere ganger understreket at en beklagelse var uaktuell fordi Nobelkomiteen er uavhengig av regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjokkert

Venstres nestleder Ola Elvestuen mener avsløringene er sjokkerende.

– Det var bra at Stoltenberg fikk det stoppet, men det er oppsiktsvekkende at prosessen fikk gå så langt. At de faktisk satt med en framforhandlet avtale. UD og utenriksministeren må ha mistet gangsynet fullstendig, sier han til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Elvestuen hadde det vært uhørt å inngå en slik avtale DN omtaler.

– Det er sjokkerende at noen skulle være villig til å gå så langt for å få til et bedre forhold til et grunnleggende autoritært land som Kina, sier han.

Også Aps daværende regjeringspartnere SV og Sp reagerer kraftig på avsløringene. Ifølge DN skal de aldri ha blitt trukket inn i prosessen.

Benekter påstand

DN skriver at regjeringen også har overveid å komme med forsikringer om at Liu selv ikke skulle få komme til Norge for å motta prisen dersom han ble sluppet fri.

Denne påstanden bestrides av kilder i det rødgrønne regjeringsapparatet. De oppgir – uavhengig av hverandre – at det aldri en gang var tema å nekte Liu innreise til Norge.

Dagens Næringsliv har ikke lyktes med å få noen kommentar fra den kinesiske ambassaden til saken.