Foran folkeavstemning om selvstendig Skottland:IOC-topp truer Skottland: – Dere får ikke bli med i OL

SKOTTLAND INNENFOR ELLER UTENFOR? Skotske supportere før VM-kvalifiseringskampen mot Norge i 2009. I fotball har Skottland allerede selvstendighet. Hva med OL etter folkeavstemningen 18. september? Foto: Kyrre Lien /NTB SCANPIX.
SKOTTLAND INNENFOR ELLER UTENFOR? Skotske supportere før VM-kvalifiseringskampen mot Norge i 2009. I fotball har Skottland allerede selvstendighet. Hva med OL etter folkeavstemningen 18. september? Foto: Kyrre Lien /NTB SCANPIX.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Visepresident Sir Craig Reedie i Den Internasjonale Olympiske Komité IOC bruker OL som argument i skottenes debatt om uavhengighet. Det har ikke Norges Olympiske Komité noen innvendinger mot.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Skottland stemmer over løsrivelse:

18. september går skottene til urnene for å si «ja» eller «nei» til den skotske regjeringens forslag om å løsrive Skottland fra Storbritannia og bli en egen stat. Skottland har siden 1707 vært i union med England.

Det skotske nasjonalistpartiet SNP har programfestet løsrivelse fra Storbritannia. Etter valget i 2011 har de absolutt flertall i det skotske parlamentet, og partiets leder Alex Salmond er førsteminister i dagens skotske regjering.

Tok spranget: 26. november 2013 la SNP-regjeringen fram en stor rapport om hvordan landet skal organisere seg dersom et flertall går inn for å løsrive seg.

Stor olje- og sjømatnasjon: Skottland har 5,3 millioner innbyggere og står for en stor del av britisk oppdrettsproduksjon (83 prosent) og fiskefangster (87 prosent). Regjeringen påberoper seg å ha 98,8 prosent av Storbritannias oljeressurser.

Dragkamp: Skottlands regjering lanserer folkeavstemningen og sitt ønske om ja til uavhengighet på denne hjemmesiden.

Britiske myndigheter vil gjerne beholde Skottland i Storbritannia og argumenterer for det på en egen hjemmeside

Den britiske visepresident Sir Craig Reedie i Den Internasjonale Olympiske Komité IOC skremmer skottene foran folkeavstemningen om uavhengighet 18. september.

Reedie advarer om at skotske idrettsutøvere risikerer å ikke få delta i OL i Rio de Janeiro i 2016 dersom det blir ja i folkeavstemningen.

Idet skottene diskuterer så fillene fyker foran sin folkeavstemningen om løsrivelse fra Storbritannia, er spørsmålet om skotsk deltakelse i Rio-OL blitt et følsomt spørsmål.

En rapport laget på oppdrag av den skotske regjeringen konkluderer med at skottene kan velge mellom å stille på laget til Storbritannia etter en skotsk utmeldelse, eller at Skottland stiller med eget olympisk lag.

Det trekker den britiske visepresidenten Sir Craig Reedie i Den Internasjonale Olympiske Komité, IOC, i tvil og kaster et OL-skremsel inn i skotske debatten:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er høyst tvilsomt om et uavhengig Skottland vil få delta i OL i Rio de Janeiro i 2016. De må nok først bli medlem av FN, sier Reedie til InsideTheGames.

Les også: – Skottland må bli selvstendig!

IOC-sjefen undergraver ja-rapport

– Vi ser ingen åpenbare eller store hindringer mot å sikre akkreditering til OL og Paralympiaden for et uavhengig Skottland, sa derimot den forhenværende statsråden Henry McLeish, etter å ha ledet utredningen om idrettens framtid i et uavhengig Skottland.

Det er denne rapporten OL-toppen Craig Reedie, som selv er født i Stirling i Skottland, bruker sin posisjon i IOC til å polemisere mot.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Påstanden hans om at Skottland først må bli tatt opp som medlem i FN før de kan godkjennes for et OL, stemmer lite med historisk praksis.

IOC sendte selv et eget fly til Budapest for å hente OL-deltakere fra Bosnia-Hercegovina mens landet ennå var i krig med Serbia, meldte Bergens Tidende 25. juli 1992.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Estland, Latvia, Litauen og Bosnia-Hercegovina erklærte seg som selvstendige stater i 1991, og deltok allerede året etter i OL.

Les også: Flere ønsker å løsrive Skottland fra Storbritannia

Norges Olympiske Komité taus

En uttalelse fra IOCs visepresident som dreier seg om OL, kan vanskelig sees uavhengig av organisasjonen IOC. Det reagerer ikke Norges Idrettsforbund og Olympiske og Paraolympiske Komité på.

– Hva mener om at IOC på denne måten trekkes inn i en aktuell politisk strid i Skottland?

– NIF har ingen forutsetninger for å mene noe i denne saken, svarer informasjonsrådgiver Geir Owe Fredheim i Norges Idrettsforbund og Olympiske og Paraolympiske Komité på ABC Nyheters spørsmål.

Les også: Shreks stemme stemmer mot skotsk uavhengighet

Kan miste landslaget i fotball

Men også et NEI-flertall i folkeavstemningen kan få uheldige følger for skotsk sport.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fotballens verden har Skottland, i likhet med England, Nord-Irland og Wales, eget landslag. I det internasjonale fotballforbundet FIFA murres det over at én statsdannelse, Det Forente Kongeriket (UK), får lov å stille med fire landslag.

Blir ikke Skottland uavhengig, vil det utløse debatt i FIFA om å slå sammen de fire landslagene til ett fra Storbritannia, sier en FIFA-kilde til det russiske nyhetsbyrået RiaNovosti.