Meny

Merkel: – Væpning av kurdere forsvarer Europa

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier. Foto: Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tysklands statsminister Angela Merkel forsvarer avgjørelsen om å sende våpen til kurderne i Irak, og sier det handler om Europas sikkerhet.

I en ikke-bindende avstemning i nasjonalforsamlingen mandag støttet de folkevalgte regjeringens beslutning om våpenleveransene med et overveldende flertall.

Dermed bryter Tyskland med sin egen etterkrigspolitikk om å ikke sende våpen til konfliktområder. Merkel mener avgjørelsen er helt nødvendig.

– Vi har muligheten til å redde liv og stanse videre massedrap i Irak, sa statsministeren til nasjonalforsamlingen før avstemningen.

– Vi kan hindre terrorister i å bygge et tilfluktsområde. Vi må ta denne sjansen, fortsatte hun.

Les også: Obama og Merkel sammen om Ukraina-politikk

Tyske ekstremister

Rundt 400 tyske borgere har reist til Irak og Syria for å slutte seg til islamistgruppen Den islamske staten (IS), ifølge Merkel.

– Vi må frykte at disse krigerne kommer tilbake en dag, og at de vil angripe europeiske byer, sier hun.

Det tyske utstyret, som skal leveres i tre runder, inkluderer panserbrytende våpen, tusenvis av rifler, håndgranater, mineutstyr, nattkikkerter, feltkjøkken og telt.

Tyskland har tidligere sendt humanitær hjelp og defensivt forsvarsutstyr som skuddsikre vester og hjelmer til Irak, men aldri våpen.

Les også: Merkel ber Putin roe ned opprørerne

Steinmeier skeptisk

Det er heller ikke alle som støtter planen til regjeringen. Elleve år etter at Tyskland sa nei til å delta i krigføringen i Irak er det fortsatt stor motstand i befolkningen mot involvering i landet.

60 prosent av de spurte i en undersøkelse var motstandere av våpenleveransene, mens bare 34 prosent var for.

Også innad i regjeringen er det uenigheter. Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier sier han er skeptisk til å sende våpen til kurdiske styrker i Irak.

– Vi kan ikke utelukke at kurderne kan komme til å bruke disse våpnene til å kjempe for sin egen stat eller at våpnene på et senere tidspunkt havner på gale hender, sier Steinmeier til avisen Hannoversche Allgemeine Zeitung mandag.

Frykter konsekvensene

Ifølge Steinmeier kan kurdernes potensielle kamp for selvstendighet med tyske våpen få store konsekvenser for regionen med «nye kamper for nye grenser og statlige territorier».

– Det er grunn til å frykte muligheten for et uavhengig Kurdistan i det nordlige Irak som vil føre til ytterligere splittelser i Irak, sier han videre.

Søndag kunngjorde imidlertid statsminister Angela Merkel at situasjonen i Nord-Irak nå er så prekær på grunn av voldsutgytelsene som IS står bak, at tyske myndigheter vil gjøre et unntak.

En rekke andre land, deriblant USA, Frankrike, Storbritannia og Italia, har tidligere falt ned på samme avgjørelse.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus