Meny

Øyer-drapsmann skrev dagbok – vil renvaske kameraten

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På rømmen fra politiet etter at stefaren var død, skrev drapssiktede Kim Andreas Kristiansen (23) dagbok om det som hadde skjedd.

Det kommer fram i kjennelsen fra fengslingsmøtet i Gjøvik tingrett mandag. Fengslingsmøtet gikk etter den drapssiktedes eget ønske for åpne dører og uten referatforbud.

¬Det ligger en alvorlig historie bak alt dette. Den vil vi komme tilbake til, sier Kristiansen forsvarer, advokat Geir Lippestad, etter at fengslingsmøtet i Gjøvik tingrett var over mandag ettermiddag.

Bakgrunn: – Det var trolig jeg som drepte han

Kristiansen ga selv notatene til nederlandsk politi, og de er blitt overlevert videre da nordmannen ble utlevert til Norge.

– Jeg har ikke finlest alt ennå. Han er opptatt av at det er han selv som har gjort det som er gjort, og at hans medsiktede kamerat ikke kan lastes for det som skjedde i leiligheten hvor drapet skjedde, sier Lippestad til VG etter fengslingen. 

Kim Andreas Kristiansen godtok politiets krav om varetekt i fire uker, men motsatte seg brev- og besøksforbud.

– Jeg aksepterer fengslingen, men jeg vil ha besøkskontroll, sa 23-åringen til dommer Cathrine Fossen, som ga han medhold i ønsket.

– Husker ikke

Selv utelukker den drapssiktede at det kan være noen andre enn ham som drepte stefaren Bjarte Hansen. Men han nekter seg likevel skyldig i forsettlig drap og hevder at han ikke kan huske å ha begått drapet eller de handlingene som skjedde i etterkant.

Kristiansen motsatte seg ikke fotografering i forbindelse med rettsmøtet mandag, og et stort pressekorps var møtt fram for å dekke fengslingen.

Levningene av den 58 år gamle stefaren ble funnet i et rykende bål inne skogen ved Hafjell torsdag 14. august.

Frikjenne kameraten

Politiets etterforskning har så langt avdekket at mannen ble drept med et knivstikk. At den døde ble forsøkt brent etterpå, tolker politiet som et forsøk på skjule drapet.

En kamerat av siktede ble først pågrepet og mistenkt for medvirkning. Han er nå fengslet for falsk forklaring i saken.

Advokat Lippestad sier Kristiansen nå har vært opptatt av å sjekke alle andre enn seg selv ut av saken.

– Han hadde etter Kristiansens forklaring ingenting med drapshandlingen å gjøre. Så er spørsmålet hva han har vært med på etterpå, men det kan jeg ikke gå inn på nå, sier Lippestad.

Les også: Øyer-drapet: Fengslingsmøtet flyttet til Gjøvik

Tilregnelighet

Advokaten sier videre at tilregnelighet vil bli et tema i saken og opplyste at Kristiansen før drapet hadde vært pasient på Lillehammer distriktspsykiatriske senter, uten å utdype bakgrunnen.

Lippestad vil også begjære oppnevning av rettspsykiatrisk sakkyndige for å få gjennomført en full judisiell observasjon av klienten.

– Det er en naturlig del av en slik etterforskning, var konstituert politimester Olav Sørbys uttalelse om temaet etter fengslingsmøtet.

Flyttet til Gjøvik

Fengslingsmøtet skulle vært holdt i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer, men ble flyttet på grunn av manglende kapasitet i domstolen og hensynet til framtidig habilitet.

Sorenskriveren i Lillehammer fryktet at det kunne oppstå problemer med habilitet allerede før hovedforhandlingen vil starte i tingretten på Lillehammer, der saken hører hjemme. En dommer som har tatt stilling til spørsmålet om varetekt for en siktet i en drapssak, kan ikke senere dømme under hovedforhandlingen.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus