Solberg ville tatt avstand fra ytring om Tajik

Statsminister Erna Solberg ville vært veldig klar dersom hun hadde fått en «Leirstein-sak» i sitt eget parti, men kritiserer ikke Frp-leder Siv Jensen for hennes håndtering av saken.  
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg ville vært veldig klar dersom hun hadde fått en «Leirstein-sak» i sitt eget parti, men kritiserer ikke Frp-leder Siv Jensen for hennes håndtering av saken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister og partileder Erna Solberg ville sagt tydelig fra dersom hun hadde fått en «Leirstein-sak» i Høyre. Men hun vil ikke kritisere Frp-leder Siv Jensen for hennes håndtering av saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jensen sa mandag at Fremskrittspartiets parlamentariske nestleder Ulf Leirstein gikk over grensen da han trykket «liker» på ytringer som kan beskrives som hatefulle mot Ap-politiker Hadia Tajik.

Men Jensen ville ikke beklage overfor Tajik og heller ikke ta avstand fra Leirsteins ytringer.

– Jeg er glad for at Leirstein selv har tatt avstand fra det. Det er faktisk mye viktigere enn at jeg tar avstand fra ham, sa Frp-lederen da hun møtte Ap-leder Jonas Gahr Støre til debatt i Politisk kvarter mandag.

Ikke delta

Statsminister Erna Solberg (H) svarer følgende på NTBs spørsmål om hun er enig med Jensen i det:

– Altså, jeg er ikke med på den leken med hvem som tar avstand fra hvem. Det er bra Leirstein selv har beklaget. Det han trykket «liker» på, var et meget godt eksempel på hva man ikke bør komme med i den politiske debatten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvordan ville du selv ha håndtert en tilsvarende sak?

– Da sier vi fra at det ikke er akseptabelt.

– Hvor tydelig bør en partileder være?

– Vi må være tydelige på hva som er en akseptabel tone i debatten, og si fra om at det ikke er greit å underbygge det som er grumsete.

Avklaring

Tajik sier til NTB at uttalelsen fra Jensen var en avklaring fra Frp-lederens side.

– Det er selvfølgelig mye mer bekvemt for Jensen å isolere denne saken til å handle om meg, enn å konfrontere sine egne tillitsvalgte. Men dette handler først og fremst om et mønster som burde være ubehagelig for Fremskrittspartiet å se, og som ledelsen i Frp burde ta et oppgjør med. At Jensen mener det ikke er så viktig, er jo også en verdimessig avklaring fra deres side, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trykket «liker»

Tajik tok i forrige uke et oppgjør med Frp-ledelsen i Debatten på NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen var at Leirstein – som også er partiets justispolitiske talsmann – hadde trykket «liker» på en Facebook-test med referanser til Tajik. Her sto formuleringen «uheldig muslimdominans å ha Hadeda Taquia som leder i justiskomiteen», samt en Youtube-video som hevdet at Tajik oppfordrer til drap.

Politikere fra andre partier har støttet Tajik i hennes etterlysning av en beklagelse fra Frp-ledelsen.

Avsporing

Siv Jensen var taus helt til hun deltok i Politisk kvarter mandag. Der angrep hun Ap for å vri det som burde være en debatt om fremveksten av radikal islam, til å handle om netthets mot Tajik.

Det fikk partileder Jonas Gahr Støre til å reagere. Debatten er todelt, mener han. Jensen kan kritiseres fordi hun ikke følger opp statsminister Erna Solbergs (H) oppfordring om å ta avstand fra netthets.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det gjelder radikal islam, er det en tverrpolitisk norsk enighet, sier Støre:

– Hvis Siv Jensen eksklusivt skal være talskvinne i det opprøret vi alle føler mot halshogging og det IS gjør i Midtøsten, så sporer hele denne debatten av, sa han.

Øker avstanden

Tajik sier at Frp-ledelsen bidrar til at avstanden øker mellom ekstremister og demokratiets forkjempere.

– Nå står vi midt i vår tids verdikamp, mellom ekstreme krefter og demokratiets forkjempere. I stedet for å alliere seg bredt, velger Frp-ledelsen å skyve mange alminnelige, norske muslimer fra seg ved å mistenkeliggjøre lojaliteten til landet, sier Tajik til NTB.

Det er bekymringsfullt, for vanlige norske muslimer spiller en forebyggende rolle, mener hun.