Meny

Fortsatt ingen aske fra islandsk vulkan

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lava fortsetter å komme ut av Bardarbunga-vulkanen på Island, men utbruddet har foreløpig ikke skapt noen askesky.

Søndag ble deler av luftrommet over vulkanen stengt av frykt for at en askesky skulle skape problemer for fly i området. Beredskapsnivået ble nedjustert igjen da det viste seg at det ikke kom aske fra utbruddet.

Mandag er det ennå ikke observert aske fra vulkanen.

– Utbruddet fortsetter på et stabilt nivå. Ingen eksplosiv aktivitet er observert, og utbruddet dreier seg fortsatt kun om utstrømmende lava, sier Islands meteorologiske institutt i en uttalelse.

Les også: Nytt vulkanutbrudd på Island

Bardarbunga, som er Islands største vulkansystem, har blitt rammet av tusenvis av jordskjelv de siste to ukene.

Dette har økt frykten for at et vulkanutbrudd snart vil komme og føre med seg en askesky lik den som stanset store deler av flytrafikken over Europa da vulkanen under Eyjafjallajökull hadde utbrudd i 2010.

Les også: Slik uttaler du «Bárðarbunga»

Bryter opp landskapet

Isen ved Islands buldrende Bardarbunga har smeltet, og avdekket flere kalderaer på rundt en kilometer i bredde. Dette kan skyldes et nytt utbrudd fra vulkanen Bardabunga, ifølge landets meteorologiske kontor. I kalderaer kan det oppstå nye vulkaner.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus