Meny

Tajik: Avklaring at Siv Jensen ikke vil ta oppgjør

BEKLAGET IKKE: Frp-leder Siv Jensen (t.v.) mener hennes partifelle Ulf Leirstein gikk over streken da han ytret seg negativt om Aps Hadia Tajik (t.v.) på sosiale medier, men vil ikke beklage hendelsen. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp-leder Siv Jensen ønsker ikke å konfrontere Frp-representant Ulf Leirstein med hans støtte til ytringer der Hadia Tajik (Ap) beskyldes for å oppfordre til drap. – En «verdimessig avklaring» fra Frp, sier Tajik.

Jensen mener det holder at Frps justispolitiske talsmann selv har beklaget at han selv trykket «liker» på ytringer som beskrives som hatefulle mot Tajik.

– Jeg er glad for at Leirstein selv har tatt avstand fra det. Det er faktisk mye viktigere enn at jeg tar avstand fra ham, sa Frp-lederen da hun møtte Ap-leder Jonas Gahr Støre til debatt i Politisk kvarter mandag.

Ifølge Støre ble Jensen spurt hele fem ganger av programlederen om hun tar avstand fra Leirsteins ytringer, før han fikk «slept ut av henne» at det var over grensen. Noen unnskylding eller beklagelse overfor Tajik kom Jensen ikke med.

Avklaring

Tajik sier til NTB at dette var en avklaring fra Frp-lederens side.

– Det er selvfølgelig mye mer bekvemt for Jensen å isolere denne saken til å handle om meg, enn å konfrontere sine egne tillitsvalgte. Men dette handler først og fremst om et mønster som burde være ubehagelig for Fremskrittspartiet å se, og som ledelsen i Fremskrittspartiet burde ta et oppgjør med. At Jensen mener det ikke er så viktig, er jo også en verdimessig avklaring fra deres side, sier hun.

Avsporing

Siv Jensen mener at Ap forsøker å vri det som burde være en debatt om fremveksten av radikal islam, til å handle om netthets mot Tajik.

Det får Støre til å reagere. Debatten er todelt, mener han. Jensen kan kritiseres fordi hun ikke følger opp statsminister Erna Solbergs (H) oppfordring om å ta avstand fra netthets.

Når det gjelder radikal islam, er det en tverrpolitisk norsk enighet, sier Støre:

– Hvis Siv Jensen eksklusivt skal være talskvinne i det opprøret vi alle føler mot halshogging og det IS gjør i Midtøsten, så sporer hele denne debatten av.

Trykket liker

Bakgrunnen for diskusjonen var at Tajik tok et oppgjør med Frp-ledelsen under Debatten på NRK i forrige uke, fordi Leirstein hadde trykket «liker» på en Facebook-test med referanser til Tajik. Her sto formuleringen «uheldig muslimdominans å ha Hadeda Taquia som leder i justiskomiteen», samt en Youtube-video som hevdet at Tajik oppfordrer til drap.

Politikere fra andre partier har støttet Tajik i hennes etterlysning av en beklagelse fra Frp-ledelsen.

Øker avstanden

Tajik sier at Frp-ledelsen bidrar til at avstanden øker mellom ekstremister og demokratiets forkjempere.

– Nå står vi midt i vår tids verdikamp, mellom ekstreme krefter og demokratiets forkjempere. I stedet for å alliere seg bredt, velger Frp-ledelsen å skyve mange alminnelige, norske muslimer fra seg ved å mistenkeliggjøre lojaliteten til landet, sier Tajik til NTB.

Det er bekymringsfullt, for vanlige norske muslimer spiller en forebyggende rolle, mener hun.

– De er tettere på, og de har en autoritet inn til muslimske ungdommer som ikke har fotfeste i samfunnet og som kan være på vei inn i ekstreme miljøer. Det bekymrer meg at Frp, som har ansvar for departementer som skal bekjempe ekstremisme og hatretorikk, ikke forstår dette, sier hun.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus