Ingen kontakt mellom partene i lærerkonflikten

Stadig flere skoler vil stå tomme når streiken trappes opp til uka. (Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix)
Stadig flere skoler vil stå tomme når streiken trappes opp til uka. (Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix)

Til uken vil 9.000 lærere være i streik. Partene har ikke brukt helgen på å forsøke å finne en løsning på konflikten som rammer over 100.000 elever.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har ikke vært noen møter mellom lærerorganisasjonene og kommunenes interesseorganisasjon KS i løpet av helgen.

Det bekrefter Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied i en tekstmelding til NTB søndag. Lied har tilbrakt helgen på sitt hjemsted Volda.

Forbundsleder Hans Ole Rian i Musikernes Fellesorganisasjon (MFO) kaller situasjonen fastlåst.

– Det er ikke til å legge skjul på at vi står prinsipielt så langt fra hverandre at det ikke er noe å snakke om før KS gir seg på at de ikke vil finne et nytt mandat, sier Rian til NTB.

Strides om mandat

Styreleder Gunn Marit Helgesen i KS har gjentatte ganger de siste ukene sagt at mandatet ikke trenger å endres og at hun mener det er vidt nok til å finne en løsning.

Sentralt i striden står KS' ønske om å innføre mer bunden arbeidstid for lærerne enn i dag. Lærerne krever at dette må baseres på frivillighet og lokale forhandlinger på den enkelte skole. Dersom man ikke kommer til enighet, skal gjeldende arbeidstidsbestemmelser gjelde.

Forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS uttalte i forrige uke at han ikke har ryggdekning i mandatet til å forlenge dagens arbeidstidsavtale.

– Vi ser at stadig flere ordførere og KS lokalt ber KS sentralt om å endre mandatet. Det er litt rart hvis hovedstyret ikke hører på sine egne, mener Rian.

MFO tar ut ytterligere 128 lærere i streik mandag. Utdanningsforbundet har varslet at de trapper opp streiken ved å ta ut 850 lærere. Fem nye kommuner og 31 nye skoler blir berørt.

Alt i alt vil da nær 9.000 lærere være tatt ut i streik. Godt over 100.000 elever blir berørt.

– Partenes ansvar

LO-forbundet Skolenes Landsforbund (SL) sendte fredag ut en pressemelding der de krevde et nytt mandat fra KS.

– Alle vet at det er umulig for lærerne å akseptere kravet om mer bunden tid. Dersom vi skal få en løsning på konflikten, må KS endre sin posisjon, uttaler forbundets leder Anne Finborud.

Hun sier at SL frykter at KS driver med uthaling av konflikten.

– Dersom KS spekulerer i tvungen lønnsnemnd, mener vi dette er useriøst og det undergraver all tillit mellom partene i lang tid fremover, sier Finborud.

Statsminister Erna Solberg var søndag tydelig på at regjeringen ikke vil akseptere at partene spekulerer i tvungen lønnsnemnd.

– Hvis noen spekulerer i at det vil bli tvungen lønnsnemnd eller noe annet, må de bare være klar over at det er ikke noe å spekulere i. Det er partenes ansvar å finne en løsning, sa hun til NTB.

Hun var tydelig på at regjeringen fremdeles ikke er der at den vil gripe inn i konflikten.

KS svarte ikke på NTBs henvendelser søndag kveld. Men KS-styreleder Gunn Marit Helgesen uttalte til VG lørdag at deres dør står åpen for lærerorganisasjonene.

Personvernpolicy