Solberg: – Ikke aktuelt med lønnsnemnd i lærerstriden

Statsminister Erna Solberg (H) har foreløpig ingen planer om å gripe inn i lærerkonflikten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) har foreløpig ingen planer om å gripe inn i lærerkonflikten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Partene har ansvaret for å løse lærerkonflikten, og tvungen lønnsnemnd er fortsatt ikke aktuelt, slår statsminister Erna Solberg (H) fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hvis noen spekulerer i at det vil bli tvungen lønnsnemnd eller noe annet, må de bare være klar over at det er ikke noe å spekulere i. Det er partenes ansvar å finne en løsning, sier hun til NTB.

Utdanningsforbundet alene vil ha nesten 9.000 streikende medlemmer i neste uke med mindre partene kommer til enighet på tampen av helgen. Søndag ettermiddag tydet ingenting på en snarlig løsning på konflikten, som vil bli trappet opp neste uke.

– En lovlig streik

Solberg understreker at hun håper streiken snart er over, men har ikke tenkt å gripe inn for å få slutt på konflikten.

– Vi er ikke i en situasjon nå hvor tvungen lønnsnemnd er et reelt vurderingstema, sier statsministeren.

Hun vil ikke uttale seg om når lønnsnemnd kan bli aktuelt.

– Tvungen lønnsnemnd er det veldig strenge regler for når du kan bruke. De fleste streiker som er blitt avsluttet av tvungen lønnsnemnd, har dreid seg om fare for liv og helse eller veldig store økonomiske virkninger, sier hun, og minner igjen om følgende:

– Dette er en lovlig streik, en arbeidslivskonflikt. Det er partenes ansvar å finne løsninger på dette.

Ny opptrapping mandag

Partene i lærerkonflikten har møttes flere ganger de siste ukene uten å komme til enighet.

Mye må skje i løpet av søndag for at ikke ytterligere 1.066 lærere fra Utdanningsforbundet, Skolenes Landsforbund, Musikernes fellesorganisasjon og Norsk Lektorlag går ut i streik fra mandag.

Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied var søndag på Sunnmøre. Hun opplyste til NTB søndag formiddag at hun ikke kjente til at partene skal treffes igjen. Heller ikke pressesjef Kjell Erik Saure i KS kunne bekrefte noe møte i løpet av søndag.

– Hvis det er møter i dag, er det ikke noe jeg vet eller skal vite, skriver han i en SMS til NTB.