Kjempet for livet i styrtregn i Sverige og Danmark

Flere mennesker måtte kjempe for livet i de plutselige og dramatiske regnbygene som rammet Malmö og København søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kvinne holdt på å drukne i heisen i en boligblokk i den sørsvenske byen Malmö. Batuul Entezari tok heisen ned til vaskeriet i blokken da den plutselig stanset og begynte å ta inn vann. Alarmen virket ikke, og kvinnen hadde ikke mobilen med seg da det skjedde, skriver Sydsvenskan.

Da vannet nådde henne til brystet, klarte hun å sparke så kraftig på heisdøren at hun fikk opp en sprekk som hun etter hvert klarte å presse seg ut av.

Se video fra Malmö øverst i artikkelen.

Like dramatisk var nok opplevelsen for bilister som ble sperret inne av vannmassene. To voksne og ett barn ringte politiet i Malmö for å be om hjelp da bildøra gikk i vranglås mens vannet strømmet inn. På innfartsveien mot Malmö begynte biler å flyte, og bybusstrafikken ble søndag formiddag innstilt da en tjuetall busser kjørte seg fast i vannet. To busser, som var fanget av vannmassene, måtte evakueres.

Vann opp til taket

Det ble etter hvert full stans på E22 inn til Malmö på grunn av vannmassene. Også på ringveiene var det store problemer, spesielt under jernbanebruer og viadukter.

– På en del steder står biler med vann opp til taket, opplyste Stephan Södermalm i politiet i Skåne.

Totalt var også rundt 3.000 husstander i byen uten strøm søndag, ifølge Sydsvenskan.

100 mm regn

I løpet av morgentimene og formiddagen falt det 88 millimeter regn over Malmö.

– Det er mye, det er like mye som det vanligvis kommer i løpet av en hel måned, sier meteorolog Linnea Rehn.

Danmarks hovedstad ble også rammet hardt av regnet. Lokalt falt det enkelte steder mer enn 100 millimeter regn i løpet av få timer i og rundt København natt til søndag. Store deler av trafikken, spesielt tog og metro, i hovedstadsområdet ble rammet.

Bilister berget

Natt til søndag måtte brannvesenet i København rykke ut for å redde to bilister som ble fanget i vannmassene.

– En person ble reddet ut av kjøretøyet i siste øyeblikk, sier operasjonsleder Kristian Næsted i Københavns Brandvæsen.

– Føreren var rett og slett blitt fanget av vannmassene i kjøretøyet sitt, og han klarte ikke å komme seg ut av bilen, forteller Næsted om hendelsen på Nørrebro.

Det plutselige regnskyllet rammet på samme måte en annen bilist, som måtte reddes av brannvesenet i Lyngby.

Meteorologer overrumplet

København kommunes kriseberedskap ble mobilisert på grunn av oversvømmelsene som fulgte de voldsomme vannmassene, som ikke engang meteorologene var forberedt på.

– Det er feil når mennesket tror at vitenskapen kan forutsi alt. Det er ikke tilfelle, selv om vi forsøker så godt vi kan. Vi var klar over at det skulle komme regn og torden over Danmark, men de lokale hendelsene var umulig å forutsi. Det må vi erkjenne, sier vaktsjef Jørn Thomsen hos Danmarks meteorologiske institutt.

Skybruddet gjorde at brannvesenet i den danske hovedstaden måtte rykke ut titalls ganger på grunn av oversvømmelser. Blant annet ba det danske forsvaret om hjelp da festningsanlegget Kastellet midt i København ble oversvømmet. Også Tivoli, institusjonen Sundholm og Vestre Fængsel måtte få hjelp til å pumpe bort vannmassene.

Mangler varmtvann

Dessuten ble flere av byens underjordiske varmekamre oversvømmet, noe som gjorde at mange københavnbeboere søndag måtte klare seg uten varmtvann.

De vannfylte varmekamrene forårsaket varme dampskyer som steg opp fra fortauer i hovedstaden. Myndighetene i København ba folk unngå dampen, samt unngå kontakt med vannet som flyter i gater og kjellere, siden det kan inneholde kloakk og dermed farlige bakterier.

Personvernpolicy