EU gir Russland en tidsfrist

Tysklands statsminister Angela Merkel diskuterer med Finlands statsminster Alexander Stubb, Danmarks Helle Thorning-Schmidt og Bulgarias president Rosen Plevneliev under EU-toppmøtet i går. Foto: NTB scanpix
Tysklands statsminister Angela Merkel diskuterer med Finlands statsminster Alexander Stubb, Danmarks Helle Thorning-Schmidt og Bulgarias president Rosen Plevneliev under EU-toppmøtet i går. Foto: NTB scanpix

EUs ledere gir Russlands Vladimir Putin en uke til å endre kurs i Ukraina om han vil unngå nye sanksjoner. Men Slovakia truer med å legge ned veto mot flere straffetiltak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På EU-toppmøtet lørdag kveld ba EUs stats- og regjeringssjefer EU-kommisjonen om å komme opp med forslag til nye sanksjoner mot Russland på grunn av landets innblanding i Ukraina-krisen.

EU-lederne satte lørdag kveld en frist på en uke til EU-kommisjonen med å komme opp med forslagene.

Slovakisk motstand

Men natt til søndag – kort tid etter møtet var ferdig – slaktet Slovakias statsminister Robert Fico Russland-sanksjonene. Fico sier sanksjonen er meningsløse og at de virker mot sin hensikt.

Uttalelsene synliggjør splittelsen i EU om hvor tøff linje Unionen skal ta overfor Russland.

– Før vi vet virkningen av de allerede innførte sanksjonene, er det ikke noe poeng å innføre nye, sa Fico.

– Jeg forbeholder meg retten til å legge ned veto mot sanksjoner som skader Slovakias nasjonale interesser, la han til.

Usikkert

Det er uansett ikke helt sikkert at nye EU-sanksjoner vil bli innført. Tysklands statsminister Angela Merkel sier sanksjonene blir innført dersom situasjonen i Ukraina ikke forbedres eller endres.

Beslutningene om en mulig skjerping kommer etter de siste dagenes meldinger om at russiske soldater deltar aktivt i kampene i Ukraina.

Toppmøtets slutterklæring inneholder også en kraftig fordømmelse av de russiske soldatenes deltakelse i Ukraina-kampene og av transporten av våpen fra Russland til Øst-Ukraina.

EU-lederne ber Russland straks trekke alle sine soldater og alt militært utstyr ut av Ukraina. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus