Kostnadskutt kan være for sent for Oslo-OL

Lillehammer for 20 år siden. 10 km langrenn for menn og Bjørn Dæhlie i aksjon. Men det kan være for seint for en OL-reprise i Oslo 2022. Arkivfoto: NTB scanpix
Lillehammer for 20 år siden. 10 km langrenn for menn og Bjørn Dæhlie i aksjon. Men det kan være for seint for en OL-reprise i Oslo 2022. Arkivfoto: NTB scanpix

OL-arrangørenes plan om å lete etter kutt på fem til ti milliarder kroner i Oslo 2022, kan komme for sent til å berge OL-søknaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den internasjonale olympiske komités (IOK) frist for en nasjonal politisk garanti for alle kostnader rundt OL 2022 går ut i januar, og et helt nytt OL-konsept må trolig kvalitetssikres av eksterne konsulenter før Stortinget kan vedta en slik garanti.

– Alle offentlige anskaffelser over 750 millioner kroner skal ut til ekstern kvalitetssikring, med mindre det er eksplisitt unntatt. OL-søknader er ikke unntatt, sier Morten Welde, forsker på NTNU og ekspert på anleggsinvesteringer til VG.

– Personlig tror jeg at søknaden dør ut av seg selv, sier Welde.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) opplyser til avisen at hun foreløpig ikke er formelt orientert om en ny kuttplan.

– Vi har ikke mottatt noen formell henvendelse om dette og må derfor forholde oss til den søknaden vi har til behandling. Det er denne søknaden som er kvalitetssikret, sier Widvey.

Siden Frp-leder Siv Jensen har stilt seg på nei-siden, er Høyre og statsminister Erna Solberg helt avhengig av støtte fra Ap for å få flertall for en statsgaranti – om hun vil ta OL-kampen til Stortinget. (©NTB)