Daniel Wiborg vil be Stortinget gjenoppta saken

Gardermoen-varslerens sønn sjokkert over TV 2-fusket

VIL HA KLARHET: - Vi får ikke ro i sjelen før dette er oppklart, sier Daniel Wiborg og hans mor Edwige Tessier - som neste uke vil be Stortinget gjenoppta saken. De er overbevist om at Jan Wiborg ble drept i København i 1994. Foto: Kristine Brunmark (ABC Nyheter)
VIL HA KLARHET: - Vi får ikke ro i sjelen før dette er oppklart, sier Daniel Wiborg og hans mor Edwige Tessier - som neste uke vil be Stortinget gjenoppta saken. De er overbevist om at Jan Wiborg ble drept i København i 1994. Foto: Kristine Brunmark (ABC Nyheter)

Jan Wiborgs sønn reagerer med vantro på at TV 2-reporter Stein Kåre Kristiansen fusket med fakta i reportasjen der han “beviste” at Gardermoen-varsleren måtte ha begått selvmord. Han er overbevist om at faren ble drept, og vil be Stortinget gjenoppta saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- At de gikk til feil hotell er helt utrolig! Jeg har vansker med å tro det. Dette er en alvorlig forseelse. Etter at de konkluderte med at han ikke hadde gått ut av rommet, bekreftet de oppfatningen om at han hadde begått selvmord, sier Daniel Wiborg til ABC Nyheter.

Han er ikke den eneste. Også tidligere programdirektør i TV 2, Finn H. Andreassen, er rystet:

- Det er bekymringsfullt å se at en journalist – uvisst av hvilke grunner – jukser med fakta. Det er en dødssynd, sier Finn H. Andreassen til ABC Nyheter.

ABC Nyheter avslørte i går at TV 2-journalisten Stein Kåre Kristiansen jukset med sin dokumentasjon da han i 1996 i en reportasje slo fast at det ikke var holdepunkter for stortingsrepresentant Hallgrim Bergs (H) teori om at sivilingeniør Jan Wiborg hadde blitt drept. Wiborg ble funnet i en blodpøl på bakken nedenfor sitt rom på Hotel Cabinn i København 21. juni 1994.

Se et utklipp fra reportasjen her: (Artikkelen fortsetter under videoen)

Mer om gårsdagens avsløring: TV 2-profil fusket i reportasje om Gardermoen-varsler

Bakgrunnen var at Hallgrim Berg hevdet etter å ha fått tilsendt den danske politirapporten anonymt at Wiborg var blitt lokket i en felle og likvidert, trolig fordi han hadde truet med å avsløre hvem som hadde trikset med tåkemålingene på Hurum i striden om lokaliseringen av ny hovedflyplass.

Kristiansen dokumenterte at ingen hadde gått ut eller inn av Wiborgs rom etter at han sjekket inn – han kunne dermed ikke ha blitt drept.

Men Kristiansen opplyste ikke om at bildene og intervjuet i reportasjen ble gjort på et helt annet hotell enn der Wiborg bodde. Wiborgs hotell hadde et annet låssystem, der bevegelser i døren ikke ble elektronisk registrert.

Både lås og dør ble utførlig beskrevet i den danske politirapporten. Men den leste han aldri, sa Kristiansen til ABC Nyheter i går.