Daniel Wiborg vil be Stortinget gjenoppta sakenGardermoen-varslerens sønn sjokkert over TV 2-fusket

VIL HA KLARHET: - Vi får ikke ro i sjelen før dette er oppklart, sier Daniel Wiborg og hans mor Edwige Tessier - som neste uke vil be Stortinget gjenoppta saken. De er overbevist om at Jan Wiborg ble drept i København i 1994. Foto: Kristine Brunmark (ABC Nyheter)
VIL HA KLARHET: - Vi får ikke ro i sjelen før dette er oppklart, sier Daniel Wiborg og hans mor Edwige Tessier - som neste uke vil be Stortinget gjenoppta saken. De er overbevist om at Jan Wiborg ble drept i København i 1994. Foto: Kristine Brunmark (ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jan Wiborgs sønn reagerer med vantro på at TV 2-reporter Stein Kåre Kristiansen fusket med fakta i reportasjen der han “beviste” at Gardermoen-varsleren måtte ha begått selvmord. Han er overbevist om at faren ble drept, og vil be Stortinget gjenoppta saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- At de gikk til feil hotell er helt utrolig! Jeg har vansker med å tro det. Dette er en alvorlig forseelse. Etter at de konkluderte med at han ikke hadde gått ut av rommet, bekreftet de oppfatningen om at han hadde begått selvmord, sier Daniel Wiborg til ABC Nyheter.

Han er ikke den eneste. Også tidligere programdirektør i TV 2, Finn H. Andreassen, er rystet:

- Det er bekymringsfullt å se at en journalist – uvisst av hvilke grunner – jukser med fakta. Det er en dødssynd, sier Finn H. Andreassen til ABC Nyheter.

ABC Nyheter avslørte i går at TV 2-journalisten Stein Kåre Kristiansen jukset med sin dokumentasjon da han i 1996 i en reportasje slo fast at det ikke var holdepunkter for stortingsrepresentant Hallgrim Bergs (H) teori om at sivilingeniør Jan Wiborg hadde blitt drept. Wiborg ble funnet i en blodpøl på bakken nedenfor sitt rom på Hotel Cabinn i København 21. juni 1994.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se et utklipp fra reportasjen her: (Artikkelen fortsetter under videoen)

Mer om gårsdagens avsløring: TV 2-profil fusket i reportasje om Gardermoen-varsler

Bakgrunnen var at Hallgrim Berg hevdet etter å ha fått tilsendt den danske politirapporten anonymt at Wiborg var blitt lokket i en felle og likvidert, trolig fordi han hadde truet med å avsløre hvem som hadde trikset med tåkemålingene på Hurum i striden om lokaliseringen av ny hovedflyplass.

Kristiansen dokumenterte at ingen hadde gått ut eller inn av Wiborgs rom etter at han sjekket inn – han kunne dermed ikke ha blitt drept.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Kristiansen opplyste ikke om at bildene og intervjuet i reportasjen ble gjort på et helt annet hotell enn der Wiborg bodde. Wiborgs hotell hadde et annet låssystem, der bevegelser i døren ikke ble elektronisk registrert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både lås og dør ble utførlig beskrevet i den danske politirapporten. Men den leste han aldri, sa Kristiansen til ABC Nyheter i går.

FEIL DØR: Døren til venstre er fra hotellet der TV 2-teamet filmet. Til høyre døren til Jan Wiborgs rom på Hotell Cabinn i Danasvej, omhyggelig beskrevet i den danske politirapporten. Foto: TV 2 / NRK Brennpunkt

– Katastrofe om det er bevisst

Finn H. Andreassen var programdirektør i TV 2 da reportasjen ble sendt.

- Jeg vet ikke om det var bevisst eller slurv. Var det bevisst, er det en katastrofe. Men uansett er dette en dødssynd. En journalist som ikke ettergår fakta, og bringer faktafeil... Hvis man oppdager det, bør man fort som fy korrigere det, sier Andreassen.

I 2000 oppnevnte Stortinget jusprofessor Eivind Smith til å lede en kommisjon som skulle granske blant annet Wiborg-saken. Stein Kåre Kristiansen ble intervjuet om reportasjen sin fra København, og ble da gjort oppmerksom på at reportasjen ble gjort på feil hotell. Men Kristiansen husket først da ABC Nyheter fortalte ham det i går, at han hadde snakket med kommisjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ja, det er riktig, det hadde jeg glemt, sa Kristiansen, som heller ikke husket hvorfor han hadde såkalt stand up av seg selv utenfor hotellet der Wiborg bodde, mens resten av reportasjen ble laget på et hotell noen kvartaler unna.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reaksjon: Wiborgs sønn krever at TV 2 retter opp Kristiansens feil

– Hadde hastverk

Hallgrim Berg sier han reagerte på at det hastet så voldsomt for TV 2 å lage saken.

- Jeg har med en viss stigende undring lurt på hvorfor det var så om å gjøre å lage en sak på det den gangen, og at det hastet så fælt at man ikke hadde tid til å forhåndskonsultere hverken meg eller andre. Det gikk så veldig fort, TV 2 dro opp og ned på samme dag. Det synes jeg var underlig den gangen. Og jeg undrer meg enda mer i dag på hvorfor det var slik hast, sier Hallgrim Berg til ABC Nyheter, og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg har ikke noe detektivbyrå, så jeg hadde ingen grunn til å mistro hverken han eller TV 2s eventuelle agenda i den saken. Det som slo meg var at det var harelabbarbeid.

Les også: Hevder Gardermoen-varsler ble drept

Vil be Stortinget gjenoppta saken

Daniel Wiborg hadde ikke sett sin far etter at han fylte syv år, men er opptatt av å renvaske hans minne. Han sier faren var en varsler, og han er overbevist om at han ble drept.

- Jeg har alltid ment at min far ikke begikk selvmord. Jeg er overbevist om at han hadde rett, og må få klarhet i omstendighetene rundt hans dødsfall i respekt for hans minne, sier Daniel Wiborg, som bor i Toulouse i Frankrike.

Han er i likhet med sin far sivilingeniør.

Daniel Wiborg reagerer på at det er så mange merkelige detaljer rundt det som skjedde i København. Flere av disse beskrives av Knut Lindh i boken “Hvem drepte Jan Wiborg”, som ble lansert mandag. Lindh har gått gjennom dokumenter som har vært hemmeligstemplet i ti år. Nå vil Daniel Wiborg be Stortinget gjenoppta saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Neste uke vil jeg skrive et brev til Stortinget, og si at det er fremkommet så mange nye detaljer i Knut Lindhs bok, at noe må gjøres. De må gjenoppta etterforskningen rundt min fars dødsfall, sier han, og understreker at han ikke handler emosjonelt.

- Jeg kjente ikke min far før han døde. Alle mine handlinger er basert på fakta, ikke følelser. Det var mange mennesker som møtte min far før han døde. Mange sier han var friskere, han så frem til ny jobb i Sveits, sier Daniel Wiborg.

– Har ansvar for å rette opp

Hallgrim Berg har helt siden han fikk tilsendt politirapporten anonymt, ment at Jan Wiborg ble drept – selv om den Stortingsoppnevnte Smith-kommisjonen konkluderte med selvdrap.

- Jan Wiborg er den eneste nordmann som har et stortingsvedtak på at han begikk selvmord. Det er det foreløpige punktumet. Smith-kommisjonen hevder familien har bedt om ro, og legger lokk på saken i ti år ved å hemmeligstemple dokumentene. Så mener familien det helt motsatte av hva som kommer frem i et norsk stortingsdokument, sier Berg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener politikerne nå må rydde opp:

- Stortinget har et ansvar for å rette opp Jan Wiborgs ettermæle. Utfra de nye opplysningene som er kommet frem, er det anstendig i vårt demokratiske system, sier Hallgrim Berg.

Daniel og hans mor Edwige Tessier er helt klare:

- Vi får ikke ro i sjelen før dette er oppklart, sier de til ABC Nyheter.