Imam raser mot nikab-forbud på høyskole

Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
Illustrasjonsfoto: COLOURBOX

Imam Abdirashid Bile Mohammed reagerer kraftig på at lærerutdanningen ved Høgskolen i Telemark (HiT) forbyr nikab.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Å innføre et forbud mot å bruke nikab blir helt feil. Studenter må selv få velge hva slags klær de skal bruke, sier han til Dagbladet.

Mohammed er forstander og imam ved Telemark Islamsk Trossamfunn. Han mener forbudet bunner i religiøs, kulturell og etnisk intoleranse, og tror ikke på skolene når de sier at forbudet har rent praktiske årsaker.

– Dette er uttrykk for mangel på respekt for mennesker som er annerledes, og typisk Frp-politikk. Høyskolene sender signal om at folk som kler seg annerledes, ikke er velkomne i norsk skole, sier Abdirashid Bile Mohammed.

Les også: Mener niqab-forbud vil virke mot sin hensikt

Statsråden støtter

Utdanningsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier han støtter vedtaket i Telemark og at det er innenfor hva den enkelte skole kan bestemme, skriver Varden.

– Den enkelte institusjon kan ikke forby ting som kors eller hijab, men det er helt greit å si at man vil se ansiktet både på dem som underviser og på studentene.

Høyre-statsråden, som er øverste politiske ansvarlige for landets høyskoler og universiteter, vil likevel ikke gå inn for et nasjonalt forbud.

– Jeg synes ikke det er nødvendig når vi har en ordning som fungerer utmerket. Dette er en problemstilling som er blitt håndtert godt ved de skolene det er blitt aktuelt, slik som ved Høgskolen i Telemark nå.

– Religionsfrihet må veie tyngst

Abdirashid Bile Mohammed mener derimot hensynet til at nikab kan være til hinder for undervisningen, må vike.

– Religionsfrihet må veie tyngst, og man må respektere andres kultur. Vi respekterer norsk væremåte – også for eksempel lettkleddhet, som virker støtende på mange, sier imamen.

Rektor Kristian Bogen ved HiT sier til Dagbladet at han stiller seg bak beslutningen og avviser bestemt at nikabforbudet er begrunnet i etnisitet og religion.

– Vi ønsker å behandle alle på en respektfull måte. Alle er velkomne på høyskolen, og vi håper på en løsning der vi kan oppfylle studentens ønsker og drømmer. Men dette må veies opp mot studiets egenart og gjennomføring, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus