NATO holder hastemøte om Ukraina

Et satellittbilde fra NATOs strategiske hovedkvarter (SHAPE), som ble tatt den 21. august, viser det alliansen mener er russiske militærstyrker i Ukraina. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Et satellittbilde fra NATOs strategiske hovedkvarter (SHAPE), som ble tatt den 21. august, viser det alliansen mener er russiske militærstyrker i Ukraina. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

NATO skal fredag ha et krisemøte for å diskutere meldingene om økt russisk tilstedeværelse i Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Møtet mellom de 28 NATO-ambassadørene vil finne sted i Brussel fredag morgen.

Torsdag kom det flere meldinger om at Russland har sendt styrker inn i Ukraina.

La frem bevis

NATO offentliggjorde samme dag satellittbilder som alliansen mener beviser at russiske kampstyrker har vært involvert i militære operasjoner på ukrainsk territorium.

– I løpet av de siste to ukene har vi merket en betydelig opptrapping av Russlands militære innblanding i Ukraina, sier brigadegeneral Nico Tak i en uttalelse på NATOs nettsider.

Bildene ble tatt sent i august, ifølge NATO.

– Satellittbildene som ble offentliggjort i dag, gir ytterligere bevis for at russiske soldater, utstyrt med avanserte, tunge våpen, opererer inne på Ukrainas territorium, sier han videre.

Også USA og en lokal opprørsleder bekrefter at russiske soldater deltar i kampene i Øst-Ukraina, men myndighetene i Russland benekter fortsatt at de har sendt soldater inn i nabolandet.

Analyse: – Dette er en kraftig opptrapping av konflikten

FN bekymret

FNs generalsekretær Ban Ki-moon er bekymret over meldingene om at kampene i det østlige Ukraina har spredt seg sørover i landet. Torsdag kveld holdes det et krisemøte om situasjonen.

– En spredning sørover vil være er en farlig eskalering av konflikten, sier han via en talsmann.

FN holder krisemøte om Ukraina torsdag kveld, etter NATO-rapporter om at over 1.000 russiske soldater deltar i kamper i nabolandet. Ukraina kaller det russiske nærværet en invasjon.

– Verdenssamfunnet kan ikke tillate at situasjonen fortsetter eller eskalerer, sier FNs generalsekretær, som oppfordrer partene til fredssamtaler.