43 FN-soldater tatt til fange av væpnet gruppe

Artikkelen fortsetter under annonsen

Væpnede opprørere har tatt 43 soldater fra FNs fredsbevarende styrke til fange på Golanhøydene i Syria. Ingen av nordmennene som er stasjonert i området, er berørt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FN-soldatene fra observatørstyrken UNDOF ble tatt til fange på den syriske siden av de israelskokkuperte Golanhøydene.

– 43 fredsbevarende soldater fra FNs UNDOF-styrke ble anholdt tidlig i morges av en væpnet gruppe i nærheten av Quneitra, sier FN i en uttalelse.

De ble tatt til fange torsdag morgen etter at kamper mellom syriske opprørere og regjeringsstyrker hadde tiltatt dagen før. En ikke navngitt FN-kilde sier til nyhetsbyrået AFP at de fangede soldatene kommer fra Fiji.

Den israelske hæren tror at opprørerne tilhører Nusrafronten, som er en av gruppene som kjemper mot Assad-regimet i Syria, melder CNN.

FN opplyser at organisasjonen gjør alt den kan for å få soldatene frigitt.

– Vi jobber med å få dem frigitt samt for at gruppen skal få bevege seg fritt i området de jobber i.

13 norske observatører

Ytterligere 81 personer fra styrken får ikke kommet seg vekk fra sine stillinger i nærheten av Ar Ruwayhinah og Burayqah, heter det i uttalelsen fra FN. Ifølge AFP er de alle fra Filippinene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke nordmenn i UNDOF, men det er 13 norske stabsoffiserer og observatører i observatørstyrken UNTSO, som også er stasjonert på Golanhøydene. Ifølge Forsvarsdepartementet er ingen nordmenn involvert i torsdagens hendelse.

– Vi har 13 stabsoffiserer og observatører i området og har fått bekreftet at ingen nordmenn er berørt. Hendelsen fant sted litt lenger sør på Golanhøydene enn der vårt mannskap befinner seg, sier major Vegard Finberg i Forsvarsdepartementet til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han legger til at den norske delegasjonen fortsetter sitt arbeid som normalt.

Tatt tidligere

Foruten Fiji og Filippinene bidrar soldater fra India, Irland, Nepal og Nederland i UNDOF, som består av mer enn 1.200 personer. Tjenestemenn i FN bemerker at medlemmer av den fredsbevarende styrken som overvåker våpenhvilelinjen mellom Israel og Syria, ble tatt til fange to ganger i fjor, men ble senere frigitt.

Israel stengte av områder rundt Quneitra onsdag etter at en soldat ble såret da syriske opprørere, inkludert krigere fra Nusrafronten, tok kontroll over en grenseovergang mellom Syria og israelskokkuperte deler av Golanhøydene.