Åpen for alle - alltid

Etter hans sak ble Jan Wiborg-saken lagt dødTV 2-profil fusket i reportasje om Gardermoen-varsler

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her «beviser» Stein Kåre Kristiansen at sivilingeniør Jan Wiborg ikke kan ha blitt drept på Hotel Cabinn i København, men må ha begått selvmord. Men den profilerte TV 2-reporteren fusket med fakta i reportasjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konsekvens: Norsk offentlighet og presse la bort saken om Gardermoen-varsleren, og dansk politi henla den nok en gang.

Den senere TV 2-redaktøren Stein Kåre Kristiansen rykket i 1996 ut til København, fordi daværende stortingspolitiker Hallgrim Berg (H) hadde antydet at sivilingeniør Jan Wiborg ble drept. Grunn: Wiborg hadde truet med å avsløre hvem som hadde trikset med tåkemålingene på Hurum, i den betente striden om hvor ny hovedflyplass skulle ligge.

Berg hadde fått tilsendt den danske politirapporten anonymt, og mente den var syltynn. Stortingsmannen hevdet Wiborg hadde blitt lokket i en felle av noen som ville likvidere ham, og ba om ny etterforskning.

Bakgrunn: Hevder Gardermoen-varsler ble drept

22. oktober 1996 introduserte TV 2-nyhetene saken med at «drapsteori avvises»:

MYSTISK DØDSFALL: Jan Wiborg falt ut av et knust vindu på Hotell Cabinn i København i 1994. Her er han på Stortinget, der han hadde tett kontakt med flere politikere om det han hevdet var tåketriksing på Hurum.MYSTISK DØDSFALL: Jan Wiborg falt ut av et knust vindu på Hotell Cabinn i København i 1994. Her er han på Stortinget, der han hadde tett kontakt med flere politikere om det han hevdet var tåketriksing på Hurum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er fortsatt mystikk. Det er fortsatt ubesvarte spørsmål om hva som førte til den tragiske hendelsen her i 1994. Men det er ingen holdepunkter å finne for Hallgrim Bergs antydninger om drap. Hverken hos politiet – eller hos de ansatte på hotellet, slo Stein Kåre Kristiansen fast med alvorlig mine i innslaget der står han utenfor Hotel Cabinn i Danasvej i København, hvor Jan Wiborg hadde falt ut av et knust vindu fra rom 307 den 21. juni 1994.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men sin dokumentasjon – eller «beviset» for dette - fant TV 2-teamet på et annet hotell. Det fremgår av den Stortingsoppnevnte Smith-kommisjonens rapport fra 2001. Der slås det nemlig fast at eventuelle bevegelser ut og inn av Jan Wiborgs rom ikke ble elektronisk registrert – som er det TV 2-journalisten baserer hele sin reportasje på.

Reaksjon: TV 2-profil om hemmlig, dansk politinotat: – Løgnaktig!

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Visste de var på et annet hotell

Etter sin såkalte stand up utenfor hotellet der Wiborg døde, forflytter Kristiansen seg tilsynelatende inn på hotellet, der intervjuobjekt Rune Gitz-Johansen bekrefter det han sier – men Wiborgs navn blir ikke brukt.

- Vi kan se han har gått inn. Deretter skjer det ingenting. Døren ble verken åpnet innenfra eller utenfra. Det har altså ikke vært noen inne på værelset på noe tidspunkt. Han har gått inn på værelset og ble der hele det aktuelle tidsrommet, sier Gitz-Johansen i TV 2-intervjuet, hvor han står i en resepsjon og forklarer Kristiansen hva slags låssystem de har på hotellet.

TV-bildene viser så hotelldøren til det som ifølge TV 2 skal ha vært Wiborgs rom. Et nøkkelkort dyttes inn i låsen, og dras så ut igjen med et pip. Deretter vises bilder av vinduene i hotellet der Wiborg døde: Cabinn i Danasvej.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hotelldøren og låsen Kristiansen viser frem i TV 2-reportasjen er fra et annet Cabinn-hotell i København – som har et helt annet låssystem enn det som var på hotellet der Wiborg bodde, kan ABC Nyheter avsløre i dag. Dette hotellet ligger i Vodroffsvej – flere kvartaler unna.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under bildetFEIL DØR: Døren til venstre er fra hotellet der TV 2-teamet filmet. Til høyre døren til Jan Wiborgs rom på Hotell Cabinn i Danasvej, omhyggelig beskrevet i den danske politirapporten. Foto: TV 2 / NRK BrennpunktFEIL DØR: Døren til venstre er fra hotellet der TV 2-teamet filmet. Til høyre døren til Jan Wiborgs rom på Hotell Cabinn i Danasvej, omhyggelig beskrevet i den danske politirapporten. Foto: TV 2 / NRK Brennpunkt

Ifølge intervjuobjektet, daværende hotelldirektør Rune Gitz-Johansen, var TV 2s team klar over dette.

– Jeg ble intervjuet på Cabinn i Vodroffsvej, fordi det var der jeg hadde mitt kontor. Men de visste godt at hendelsen fant sted i Danasveij, jeg tror også de filmet der, sier Rune Gitz-Johansen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han hevder han forklarte Kristiansen at det var forskjellig låssystem på de to hotellene: Et norsk Twin-system i Vodroffsvej og et amerikansk system i Danasvej, altså der Wiborg bodde. På sistnevnte var det ikke mulig å registrere aktiviteten i døren

Reaksjon: Wiborgs sønn krever at TV 2 retter opp Kristiansens feil

PÅ FEIL HOTELL: Rune Gitz-Johansen hevder TV 2 visste at de ikke filmet på hotellet der Jan Wiborg døde. Foto: TV 2PÅ FEIL HOTELL: Rune Gitz-Johansen hevder TV 2 visste at de ikke filmet på hotellet der Jan Wiborg døde. Foto: TV 2

Leste ikke politiets rapport

Wiborgs dør og systemet ble utførlig beskrevet i dansk politis rapport etter dødsfallet: «Låsen åbnes ved at køre et “låsekort” gennem en elektronisk aflæsningsslidse monteret på væggen ved siden af døren uden for værelset. Envidere kan døren åbnes ved brug af en systemnøgle», står det i rapporten.

Stein Kåre Kristiansen sier han ikke leste den danske politirapporten – selv om hans kanal hadde laget sak om den dagen i forveien, da de intervjuet Hallgrim Berg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nei, jeg spurte ikke om den. Jeg hadde et opplegg der jeg skulle opp og ned på dagen, sier Stein Kåre Kristiansen til ABC Nyheter.

I reportasjen intervjuer han også politiinspektør Harry Nielsen, som sier at det ikke er grunnlag for å mene at Wiborgs dødsfall er noe annet enn et ulykkelig selvmord.

Kristiansen sier til ABC Nyheter at resepsjonisten virket meget overbevisende, viste ham en dør og forklarte ham låssystemet.

– Jeg husker at han ga en historie som ble veldig konkret og veldig overbevisende fulgt opp av politiinspektør Harry Nielsen, som satt på politikammeret og bekreftet historien som resepsjonisten først ga oss, sier Kristiansen.

– Husker ikke ikke omstendighetene

Kristiansen synes det er vanskelig å svare på hvorfor hans stand up er filmet utenfor hotellet der Wiborg falt ut vinduet, mens interiøret og døren til rom 307 i reportasjen er filmet på et hotell noen kvartaler unna. Han minner om at det er 17 år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er litt usikker på hvordan det var. Jeg følte meg overbevist om at det rommet jeg ble vist av resepsjonisten var det rommet Wiborg bodde i. Men det vet jeg jo ikke. Jeg sjekket ikke. Jeg hadde ikke noen grunn til å tro at det var et annet rom jeg så heller.

– Men du må jo vite at du var på det hotellet? Du har stand up utenfor Hotel Cabinn i Danasvej, og så ligger det hotellet der interiørbildene er fra og du foretar intervjuet med denne Rune Gitz-Johansen på et annet sted?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg husker ikke omstendighetene rundt det. Jeg la vekt på hva slags nøkkelsystem som var i huset. Om det var mulig at noen hadde gått ut og inn av rommet. Jeg husker at det avgjørende for meg, og som virket overbevisende, var at det var en sentral registrering av når døra ble åpnet, sier Stein Kåre Kristiansen.

Leste aldri Smith-kommisjonens rapport

I 2001 – da Kristiansen var aktualitetsredaktør og sjef for programmer som Holmgang, Rikets Tilstand og Tabloid, kom den Stortingsoppnevnte Smith-kommisjonens rapport om Wiborg-saken og utviklingen og prosessen rundt Gardermoen-utbyggingen. Der beskrives et helt annet låssystem enn det Kristiansen beskriver og baserer sin sak på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristiansen sier han ikke har lest rapporten, selv om hans reportasje er nevnt der.

– Ja, det har jeg registrert på et tidspunkt, men jeg har ikke jobbet med denne saken etterpå.

– Men du er jo intervjuet av Smith-kommisjonen også?

– Ja, det er riktig, det hadde jeg glemt, sier Kristiansen, og husker så at han ble intervjuet av kommisjonsmedlem Erling Grimstad.

Knut Lindh, forfatteren av boken boken «Hvem drepte Jan Wiborg», som ble lansert mandag, sier konsekvensene av Kristiansens reportasje var at norsk presse la vekk Wiborg-saken i flere år.

– For hvis døren til hotellrommet hans var elektronisk lukket, og ingen hadde gått inn eller ut, så måtte han jo ha begått selvmord, sier Knut Lindh, som for øvrig var vaktsjef i TV 2 i 1996.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tok feil, gitt!

HENLA PÅ NYTT: Politiinspektør Harry Nielsen tilføyde at saken ble henlagt nok en gang etter at han ble intervjuet av TV 2. HENLA PÅ NYTT: Politiinspektør Harry Nielsen tilføyde at saken ble henlagt nok en gang etter at han ble intervjuet av TV 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter TV 2-reportasjen tilføyde dansk politi ifølge Smith-kommisjonens rapport at både de og journalist Kristiansen hadde gått gjennom saken, og at ikke noe tydet på annet enn selvmord eller ulykke. «Henlægges på ny», skrev Freddy Nielsen. Lindh nevner ikke dette i boken sin.

– Smith-kommisjonen oppklarte den misforstålensen. Derfor har jeg ikke laget noe poeng av det. Min bok handler ikke om journalistikk. Den handler om drapet på Jan Wiborg, sier Lindh.

– Jeg skulle gjerne ha gjort denne saken på nytt igjen, jeg skulle gjerne hatt bedre hukommelse også. Jeg synes det jeg var med på i København var så enkelt og greit og overbevisende at jeg synes det satte ting veldig effektivt på plass. Men så skjønner jeg da i ettertid at der tok jeg feil, gitt! Sier Stein Kåre Kristiansen.


STEIN KÅRE KRISTIANSEN

* Norsk journalist , som etter 20 år i VG som journalist, korrespondent og leder av politisk avdeling begynte i TV 2 1996.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* I 2000 ble han aktualitetsredaktør i TV 2 med ansvar for blant annet Rikets tilstand, Holmgang og Tabloid. I 2005 ble han politisk redaktør.

* Kristiansen har vært en av de best betalte journalistene i Norge, og i 2006 var han en av tre ansatte i TV 2 som hadde over en million kroner i lønn.

* Begynte nylig som seniorrådgiver i PR-byrået Gambit Hill + Knowlton, men skal fortsatt ha programmet «Kristiansen og Strand» på TV 2 sammen med tidligere redaktør i Dagsavisen, Arne Strand.

Artikkelen fortsetter under annonsen

JAN FREDRIK WIBORG

* Norsk sivilingeniør født i 1944. Tok eksamen som elektroingeniør ved Eidgenössische Technishe Hochschule i Sveits i 1969 og videreutdannet seg senere i Norge, Sverige og USA. Wiborg fordypet seg innenfor flere fagfelt, men hovedsakelig spesialiserte han seg på systemsikkerhet og kvalitetssikring. Han arbeidet for en rekke norske og internasjonale selskaper, bl.a. Veritas-gruppen, Geco og Agip.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* På begynnelsen av 1990-tallet fikk Wiborg i oppdrag å kvalitetssikre siktmålingene som Meteorologisk institutt hadde gjort på Hurum i forbindelse med lokaliseringen av den nye storflyplassen på Østlandet. Han kom til at målingene var feil, og arbeidet i flere år med å overbevise Stortinget om at beslutningen om å legge flyplassen på Gardermoen var tatt på feil premisser.

* Wiborg ble funnet død i København 21. juni 1994 etter å ha falt ut av vinduet på hotellrommet sitt. Dansk politi etterforsket aldri dødsfallet som mistenkelig, men slo fast at han hadde begått selvmord. En stortingsoppnevnt kommisjon (Smith-kommisjonen) støttet senere denne konklusjonen.