Staten betaler for bjørnebæsj-bingo

En rykende fersk bæsj fra en slik kan gi penger på bok - i hvert fall hvis den er levert i Finnmark. Ill.foto: NTB scanpix
En rykende fersk bæsj fra en slik kan gi penger på bok - i hvert fall hvis den er levert i Finnmark. Ill.foto: NTB scanpix

Ramler du over et berg bjørnebæsj på neste bærtur, så kan du vinne penger i et ekte nord-norsk møkka-lotto.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rovviltnemnda i Finnmark arrangerer et ekte møkka-lotto.

I denne regionen kan du vinne et av fem gavekort på 2000 kroner ved å levere fersk bjørnebæsj hos Statens Naturoppsyn (SNO) eller til Bioforsk.

– Alle som sender inn bjørnebæsj i Finnmark er med i trekningen. I fjor var det noe over 100 som sendte inn, så det er også gode odds på å vinne, ler lederen av Rovviltnemnda i Troms og Finnmark, John Roald Karlsen, til ABC Nyheter.

– Dette er kjempeviktig, for det er slik vi registrerer bjørn, sier han.

– Alle kan bidra med å samle inn bjørnebæsj. Nå i bærsesongen er det veldig lett å få øye på avføringen fra bjørn. Den ligger i svære ruer og du ser tydelige spor etter blåbær og tyttebær i den, sier SNOs regionale rovviltleder Magne Asheim, til lokalavisa Finnmarken i dag.

Lederen av landets nordligste Rovviltnemnd kan også melde om at de har avslørt flere svindelforsøk i sitt møkka-lotto:

– Å ja, det sendes inn mye rart, kan du tro, sier Karlsen.

Ikke i hele landet

Men tunge bjørnebidrag fra publikum trengs for at SNO skal klare å presse frem en oversikt over bjørnebestanden, og materialet blir nøye sjekket.

For premiering av slik vel utført skitt-arbeid, er avhengig av hvor du bor i landet. Det er ikke alle rovviltnemnder som åpner pengepungen for en bjørnebæsj:

– Det er ikke alltid like lett å si hvor avføringen kommer fra. Det er for lett å flytte den, mener derimot Arne Braut, Karlsens kollega i region Midt-Norge, hvor det innsamlet bjørnebæsj ikke premieres.

I Midt-Norge betaler Braut derimot ut pengepremier for nyoppdaget jerveyngel som Naturoppsynet (SNO) kan verifisere. En gang har det vært mulig de senere årene, og det ble belønnet med noen tusenlapper.

– Ønsker flere tips

Det er Fylkesmannen og/ eller rovviltnemnda som finansierer de ulike ordningene, mens det er naturoppsynet som samler inn det biologiske materialet og sender det inn til analyse.

Hos SNO er en avhengig av at turgåere, jegere og andre melder fra om sine rovdyrobservasjoner.

– SNO ønsker alltid tips om rovviltobjekter fra publikum. Deres bidrag er viktige, sier seksjonsleder Lars Bendik Austmo i SNO.