Halvparten av OL-tilhengerne borte på ett år

OL-direktør Eli Grimsby med den første OL-søknaden som ble oversendt til IOC 14. mars 2014. Foto: Oslo OL
OL-direktør Eli Grimsby med den første OL-søknaden som ble oversendt til IOC 14. mars 2014. Foto: Oslo OL
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig færre støtter Oslo-OL i 2022. Bare 26 prosent av de spurte i en meningsmåling i Bergens Tidende sier ja til OL. I VGs måling sier 30 prosent ja til at Norge skal arrangere OL.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I juni i fjor var 45 prosent positive til OL på norsk jord. Nå er det klart flertall mot OL i alle partier, aldersgrupper og landsdeler. Det kommer fram i en meningsmåling i Bergens Tidende torsdag. Men det betyr ikke at saken er avgjort.

– Vi lar oss ikke styre av meningsmålinger, sier Rigmor Aasrud, idrettspolitisk talsperson for Ap.

– Stor motstand må veie tungt

Regjeringen har varslet at de i løpet av noen uker vil legge fram sin innstilling om et Oslo-OL i 2022. Så langt har de holdt kortene tett til brystet.

– Jo lavere oppslutning, jo bedre må argumentene være fra regjeringen. En så stor motstand som dette må veie tungt, sier KrFs parlamentariske leder, Hans Olav Syversen i en kommentar til målingen.

Statsminister Erna Solberg (H) har tidligere sagt at det kreves et bredt forlik på Stortinget for å kunne sende en søknad. Så langt er det kun Frp og SV som har gjort det klart at de ikke ønsker et OL på norsk jord.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vil ha med hele Norge på OL-kulturdugnad

– Spikeren i kista

Også VG kommer torsdag med en undersøkelse som viser dalende og lunken oppslutning om en mulig OL i hovedstaden. I målingen, som er utført av InFact, sier 30,2 prosent sier ja til OL. Ja-siden har aldri stått svakere i målingene VG har bestilt. Av de spurte sier 56,4 prosent at de ikke ønsker noe OL i Oslo om åtte år.

– Dette bør være spikeren i kista. Jeg vil gjerne ha VM i sykkel, og VM på ski, i Norge. Men et OL bør man ikke ha for tredje gang på 70 år, sier OL-motstander og tidligere sponsorkonge i DNB, Jacob Lund, til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mesterskapet om åtte år er beregnet å koste rundt 35 milliarder kroner om det arrangeres i Oslo. Av dette må skattebetalerne betale 21,6 milliarder kroner.

En tredje undersøkelse er ventet senere torsdag. Da kommer en måling TNS Gallup har gjort for Oslo kommunes OL 2022-etat, forteller OL-direktør Eli Grimsby.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Siv Jensen må gå av hvis det blir OL i Oslo

– Inkonsekvent

Idrettsforbundets leder Børre Rognlien sier til Bergens Tidende at han mener folket opptrer inkonsekvent i OL-spørsmålet.

– Alle gallupene vi har viser at sånn cirka 80 prosent av folket er for at vi skal delta i OL og Paralympics. Det er jo litt vanskelig å koble dette opp mot den sterke aversjonen mot IOK. Det er ikke helt lett å se den sterke logikken bak det, sier Børre Rognlien. Han mener spørsmålet det skal tas stilling til «på en måte» er hvor i verden OL skal arrangeres.

– Det som er blitt klart i løpet av sommeren er at OL 2022 også vil bli arrangert, enten det skjer i Norge, Kasakhstan eller Kina.

På spørsmål om man ikke også skal ti stilling til om Norge skal bruker titalls milliarder på å holde vinterlekene i Oslo, svarer han:

– Det vi ser er at det er kostnadene og IOK som er mest relevant for dem som er kritiske.