Halvparten av OL-tilhengerne borte på ett år

OL-direktør Eli Grimsby med den første OL-søknaden som ble oversendt til IOC 14. mars 2014. Foto: Oslo OL
OL-direktør Eli Grimsby med den første OL-søknaden som ble oversendt til IOC 14. mars 2014. Foto: Oslo OL

Stadig færre støtter Oslo-OL i 2022. Bare 26 prosent av de spurte i en meningsmåling i Bergens Tidende sier ja til OL. I VGs måling sier 30 prosent ja til at Norge skal arrangere OL.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I juni i fjor var 45 prosent positive til OL på norsk jord. Nå er det klart flertall mot OL i alle partier, aldersgrupper og landsdeler. Det kommer fram i en meningsmåling i Bergens Tidende torsdag. Men det betyr ikke at saken er avgjort.

– Vi lar oss ikke styre av meningsmålinger, sier Rigmor Aasrud, idrettspolitisk talsperson for Ap.

– Stor motstand må veie tungt

Regjeringen har varslet at de i løpet av noen uker vil legge fram sin innstilling om et Oslo-OL i 2022. Så langt har de holdt kortene tett til brystet.

– Jo lavere oppslutning, jo bedre må argumentene være fra regjeringen. En så stor motstand som dette må veie tungt, sier KrFs parlamentariske leder, Hans Olav Syversen i en kommentar til målingen.

Statsminister Erna Solberg (H) har tidligere sagt at det kreves et bredt forlik på Stortinget for å kunne sende en søknad. Så langt er det kun Frp og SV som har gjort det klart at de ikke ønsker et OL på norsk jord.

Les også: Vil ha med hele Norge på OL-kulturdugnad

– Spikeren i kista

Også VG kommer torsdag med en undersøkelse som viser dalende og lunken oppslutning om en mulig OL i hovedstaden. I målingen, som er utført av InFact, sier 30,2 prosent sier ja til OL. Ja-siden har aldri stått svakere i målingene VG har bestilt. Av de spurte sier 56,4 prosent at de ikke ønsker noe OL i Oslo om åtte år.

– Dette bør være spikeren i kista. Jeg vil gjerne ha VM i sykkel, og VM på ski, i Norge. Men et OL bør man ikke ha for tredje gang på 70 år, sier OL-motstander og tidligere sponsorkonge i DNB, Jacob Lund, til VG.

Mesterskapet om åtte år er beregnet å koste rundt 35 milliarder kroner om det arrangeres i Oslo. Av dette må skattebetalerne betale 21,6 milliarder kroner.

En tredje undersøkelse er ventet senere torsdag. Da kommer en måling TNS Gallup har gjort for Oslo kommunes OL 2022-etat, forteller OL-direktør Eli Grimsby.

Les også: – Siv Jensen må gå av hvis det blir OL i Oslo

– Inkonsekvent

Idrettsforbundets leder Børre Rognlien sier til Bergens Tidende at han mener folket opptrer inkonsekvent i OL-spørsmålet.

– Alle gallupene vi har viser at sånn cirka 80 prosent av folket er for at vi skal delta i OL og Paralympics. Det er jo litt vanskelig å koble dette opp mot den sterke aversjonen mot IOK. Det er ikke helt lett å se den sterke logikken bak det, sier Børre Rognlien. Han mener spørsmålet det skal tas stilling til «på en måte» er hvor i verden OL skal arrangeres.

– Det som er blitt klart i løpet av sommeren er at OL 2022 også vil bli arrangert, enten det skjer i Norge, Kasakhstan eller Kina.

På spørsmål om man ikke også skal ti stilling til om Norge skal bruker titalls milliarder på å holde vinterlekene i Oslo, svarer han:

– Det vi ser er at det er kostnadene og IOK som er mest relevant for dem som er kritiske.