NRK vil fjerne Widvey som generalforsamling

HØSTLANSERING: Thor Gjermund Eriksen var med på NRKs høstlansering. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
HØSTLANSERING: Thor Gjermund Eriksen var med på NRKs høstlansering. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

NRK ønsker seg vekk fra en styringsmodell der den til enhver tid sittende kulturminister er generalforsamling i statskanalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kulturminister Thorhild Widvey (H) er i gang med sin omfattende gjennomgang av statskanalen. Gjennomgangen skal munne ut i en stortingsmelding om NRK høsten 2015. Hun ba før sommeren om å få innspill til regjeringens viktigste styringsverktøy: NRK-plakaten.

Tirsdag fikk hun høringssvar fra kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og styreleder Birger Magnus der de tar til orde for at hun bør fjernes som generalforsamling.

Uavhengighet

NRK er ikke misfornøyd med dagens ordning der NRK er et eget aksjeselskap hvor kulturministeren er generalforsamling med makt til å endre vedtekter og NRK-plakat. Men NRK ønsker en større avstand til politiske myndigheter.

– Vurderingen av NRKs uavhengighet dreier seg ikke utelukkende om hvorvidt myndighetene i praksis unnlater å gripe inn i styringen av de redaksjonelle områder, men også om de signaler styringsformen gir utad. Vår troverdighet er avhengig av at også befolkningen har tillit til vår uavhengighet, heter det i høringsuttalelsen.

Stiftelse

I stedet ønsker NRK-ledelsen å innføre den svenske modellen. Her utøves statens eierskap av allmennkringkasterne gjennom en uavhengig eierstiftelse.

Også Norsk Redaktørforening mener kulturministeren har en uheldig dobbeltrolle, som eier og generalforsamling i det ene øyeblikket og utøver av offentlig myndighet som gir rammebetingelser for NRK og andre mediebedrifter i det neste øyeblikket.

Vil begrense NRK

Tunge norske medieaktører og NRK-konkurrenter sier også sitt i høringsrunden. Både TV 2 , Schibsted , Amedia og VG vil at statskringkasteren skal begrense seg mer til produksjon av lyd og bilde og ikke konkurrere i nettavismarkedet. De ønsker begrensninger på NRKs kommersielle aktiviteter og en tydelig avgrensning av hvilke områder NRK skal holde seg unna.

TV 2-sjef Alf Hildrum foreslår en vedtektsendring der det presiseres at NRK ikke skal være finansiert av kommersielle inntekter eller drive kommersiell virksomhet.

Mangfold

Både Schibsted og Amedia frykter at NRK skal bli en enda mer dominerende aktør i det lokale og regionale mediemarkedet. Dette vil svekke, ikke styrke mediemangfoldet, heter det.

Konsernsjef i Schibsted, Didrik Munch, uttrykker denne bekymringen slik:

– Dersom en lisensfinansiert allmennkringkaster bruker sin økonomiske styrke til å bygge opp nettbaserte gratistjenester landet rundt, noe som i praksis vil gjøre det svært vanskelig å bygge opp tilsvarende betalingstjenester, vil dette være i strid med formålet om å «styrke demokratiet».

Historiske skatter

Flere av de tunge medieaktørene peker på at NRKs arkiver er en felles nasjonal skatt som bør gjøres tilgjengelig for andre aktører i mediemarkedet uten betaling.

– Vi er sikre på at verdiene i langt større grad kan gjøres «allment tilgjengelig» dersom andre private medieaktører fikk lettere tilgang til disse historiske skattene. Det vil berike journalistikken og i langt større grad få fram i offentligheten et historisk materiale som i stor grad ligger ubrukt, heter det i Schibsteds uttalelse.