Politidirektøren nekter for konkretisering om antall distrikt

Politidirektør Odd Reidar Humlegård (til venstre) og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen utenfor Justisdepartementet tidligere denne uka. Politidirektoratet skal ha landet på en løsning med ni politidistrikter her i landet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Politidirektør Odd Reidar Humlegård (til venstre) og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen utenfor Justisdepartementet tidligere denne uka. Politidirektoratet skal ha landet på en løsning med ni politidistrikter her i landet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Politidirektoratet står fast på sin anbefaling om at politiet i framtida bør organiseres i mellom seks og ti politidistrikter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag morgen skrev Politiforum at Politidirektoratet i et brev til Justis- og beredskapsdepartementet (JBD) går inn for en modell med ni politidistrikter. Men dette må bero på en misforståelse, mener politidirektør Odd Reidar Humlegård.

– Politidirektoratet har anbefalt Justisdepartementet å etablere inntil ti politidistrikter. Det har vært kjent over lengre tid at dette er vår anbefaling, og dette er ikke endret. Vi har ikke på noe tidspunkt vært mer konkrete enn det, sier han.

I dag er det i alt 27 politidistrikter i Norge.

Brevet som Politidirektoratet nå har sendt til JBD, er en oppfølging av Politidirektoratets høringssvar til den såkalte politianalysen fra i fjor.

Mellomløsning

I politianalysen, som skal inngå i grunnlaget til en større politireform, ble det presentert flere alternativer for den framtidige organiseringen av politiet.

Det mest radikale forslaget var en såkalt regionmodell med bare seks politidistrikter. Det var denne modellen som ble anbefalt av utvalget som sto bak analysen, ledet av Arne Røksund.

I tillegg ble det presentert en såkalt mellomløsning med ti politidistrikter og en fylkesmodell med 18 politidistrikter.

Politidirektoratet skrev i sitt høringssvar til analysen at et stort flertall av politimestrene anbefalte mellom seks og ti distrikter.

Reformforslag i vente

Saken ligger nå på bordet hos regjeringen, men det er uvisst hvor lang tid det vil ta før et forslag blir lagt fram for Stortinget.

– Vi jobber nå med fullt trykk for å utarbeide en politireform som vil stå seg over tid. Dette inkluderer selvsagt arbeidet med å finne den rette strukturen som gjør at vi får et tilstedeværende og effektivt politi i hele Norge, sier politisk rådgiver André R. Kolve i Justis- og beredskapsdepartementet til NTB.

Ifølge ham vil departementet komme tilbake til Stortinget «så raskt som mulig».

Tidligere denne uka sa justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) at regjeringen nå arbeider med den politiske prosessen knyttet til reformen.

– Det er et veldig godt samarbeid mellom regjeringspartiene og støttepartiene Kristelig Folkeparti og Venstre i denne saken, forsikret han.

Personvernpolicy