Skotske Celtic-tilghengere i Norge:Skotter på pub i Oslo: – Skottland må bli selvstendig!

PÅ CELTIC-PUB I OSLO: Alle skotter vi traff der, ønsker et selvstendig Skottland. Fra venstre: David Coyle, Ciaron Kulczycki, Mick Derrick, Paul Coleman og Ted McDowall. Foto: Michael Vermes.
PÅ CELTIC-PUB I OSLO: Alle skotter vi traff der, ønsker et selvstendig Skottland. Fra venstre: David Coyle, Ciaron Kulczycki, Mick Derrick, Paul Coleman og Ted McDowall. Foto: Michael Vermes.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er ikke i tvil om ja til selvstendighet for Skottland. Det jeg er i tvil om, er hva som vil skje etterpå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Skottland stemmer over løsrivelse:

18. september går skottene til urnene for å si «ja» eller «nei» til den skotske regjeringens forslag om å løsrive Skottland fra Storbritannia og bli en egen stat. Skottland har siden 1707 vært i union med England.

Det skotske nasjonalistpartiet SNP har programfestet løsrivelse fra Storbritannia. Etter valget i 2011 har de absolutt flertall i det skotske parlamentet, og partiets leder Alex Salmond er førsteminister i dagens skotske regjering.

Tok spranget: 26. november 2013 la SNP-regjeringen fram en stor rapport om hvordan landet skal organisere seg dersom et flertall går inn for å løsrive seg.

Stor olje- og sjømatnasjon: Skottland har 5,3 millioner innbyggere og står for en stor del av britisk oppdrettsproduksjon (83 prosent) og fiskefangster (87 prosent). Regjeringen påberoper seg å ha 98,8 prosent av Storbritannias oljeressurser.

Dragkamp: Skottlands regjering lanserer folkeavstemningen og sitt ønske om ja til uavhengighet på denne hjemmesiden.

Britiske myndigheter vil gjerne beholde Skottland i Storbritannia og argumenterer for det på en egen hjemmeside

Skotten Paul Coleman er på puben der fotballaget Celtics tilhengere samles foran en viktig kamp: Den avgjørende kvalifiseringskampen for å spille i Champions League i Europa.

Det er tirsdag kveld i Gamlebyen i Oslo.

ABC Nyheter benytter anledningen til å sjekke stemningen blant utflyttede skotter foran en annen viktig begivenhet i Skottland:

Folkeavstemningen 18. september om Skottland skal si «YES» eller «NO» til skotsk løsrivelse fra Storbritannia.

– Dumt av både ja- og neisiden

– Jeg sier ja, sier Paul Coleman ved bardisken like før kampstart. Celtic skal møte Maribor fra Slovenia, et land som har vært selvstendig bare siden 1991, etter at de gikk ut av Jugoslavia.

– Jeg er ikke i tvil. Det jeg er i tvil om, er hva som vil skje etterpå - med alle de store spørsmålene, pundet, oljen og EU-medlemskap.

– Poenget er at man aldri kan vite hva framtida bringer. Derfor syns jeg både ja- og nei-siden argumenterer feil når de diskuterer disse konkrete spørsmålene. Eneste grunn tilå si ja, er at det skotske folk må styre seg selv. Så får vi finne ut av alt det andre, sier Coleman.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Cameron ber Skottland forbli britisk

Svært så bestemt etter 23 år ute

– Jeg har vært her i Norge i 23 år og har ingenting å vinne på verken det ene eller andre. Men jeg er så absolutt for YES, sier ihuga Ted McDowall, som til og med går med YES-caps på hodet.

Til daglig jobber McDowall på bilglassverksted. Pubverten kommer farende forbi, snapper lua hans og sier ertende: «Jævla propagandist!».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvorfor i all verden har du da så sterke meninger om selvstendighet?

– Urettferdigheten i Westminster. 87 prosent av dem som sitter der, er millionærer. Jeg derimot, er vokst opp 500 meter fra hjemmebanen til Celtic, et fattig strøk ved Celtic Park, og måtte utenlands for å få arbeid, svarer McDowall.

Westminster er bydelen i London som huser det britiske parlamentet. Det har myndighet over Skottland, som i dag har selvstyre og et eget parlament med begrenset makt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skotske nasjonalistpartiet SNP vant forrige valg i Skottland, og varslet straks folkeavstemning om selvstendighet.

Valgte SNP, fikk De konservative

– 30.000 skotter forsvinner ut av landet hvert år, etter at de er ferdig utlært. Hvorfor? Vi må være eneste land i verden som har funnet olje, blitt fattige og mangler arbeidsplasser, fortsetter McDoweal.

– Å få en helt annen og bedre økonomi er vel ikke hokuspokus ved selvstendighet?

– Nei, men i dag blir alle pengene våre sendt til Wesminster.

Mens det hele tida har vært flertall på meningsmålinger i Skottland for å forbli i Storbritannia, går også tredje mann vi treffer denne fotballkvelden inn for løsrivelse.

– Jeg var på neisiden, men heller mot ja nå, forteller David Coyle, som til daglig arbeider i det britiske oljeselskapet BP i Norge.

– Grunnen til at jeg har beveget meg, er at jeg har snakket med venner og familie. Blitt mer informert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sånn som det er nå, vant SNP valget i Skottland, men vi fikk en konservativ regjering i Storbritannia som styrer, sier Coyle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Skottland bør få norsk valuta

Tror på bedre pengesløsing

Minuttene tikker nærmere kampstart og slutt på prat om politikk.

Vi rekker å få med at også Ciaron Kulczycki, som har vært her noen måneder, også tilhører ja-siden foran folkeavstemningen i Skottland.

– Det er mye pengesløsing i Westminster. Jeg tror en skotsk regjering kunne brukt pengene mer effektivt for det skotske folket, sier han.

Og jammen er siste skotte vi treffer før avspark, Mick Derrick, enig med de andre, han også.

– Jeg har jo vært i ABC Nyheter allerede i dag, smiler Derrick.

Han er arkeolog og deltar på utgravingene av historiske funn ved traseen til den nye Follobanen som skal bygges, som vi omtalte i går.

Les: Se hva arkeologene fant ved traseen til Follobanen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nasjonalist-leder vant debatten

Celtic endte med å tape for Maribor.

Men dagen i forveien vant lederen av det skotske nasjonalistpartiet SNP, førsteminister Alex Salmond, over representanten for neisiden i en stor TV-duell foran folkeavstemningen.

Det virker skotske medier å være enige om. I den debatten kom også spørsmålet om stasjoneringen av amerikanske Trident-ubåter med atomvåpen opp. Sosialdemokraten Alistair Darling spredde uro om forsvaret av Skottland dersom de skulle forsvinne, skriver en kommentator på skotsk TV, STV.

På puben i Oslo er det ikke noe annet Ted McDowall vil, enn å få ubåtene vekk.

– Vi har ett av Europas største atomvåpenarsenaler 40 kilometer fra storbyen Glasgow. Det gjør Glasgow til første mål i en krig! utbryter han.

Slaget står, dag for dag

Onsdag, dagen etter vårt møte på puben i Oslo, gikk næringslivsledere i Skottland ut med en advarsel mot å løsrive seg fra Storbritannia.

Tirsdag anklaget nobelprisvinner og Clinton-rådgiver Joseph Stiglitz om at neisiden i Skottland driver skremselspropaganda

Torsdag skal den skotske organisasjonen i Norge, The Caledonian Society of Norway arrangere debatt om folkeavstemningen.

Men det møtet ønsker skottene å ha for seg selv, og slipper ikke pressen inn.