Politisjefen nekter å gå av etter overgrepsskandale

Minst 1.400 barn i den engelske byen Rotherham har i årene fra 1997 til 2013 vært offer for grove overgrep som voldtekt og menneskehandel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en rapport laget for kommunestyret i Rotherham ble minst 1400 mindreårige seksuelt misbrukt i den britiske byen i løpet av en 16-årsperiode. Rapporten konkluderer med at de lokale myndighetene har sviktet, melder AFP.

Byrådsleder Roger Stone gikk av med umiddelbar virkning da rapporten ble lagt frem. Det har også kommet krav om at politisjefen i South Yorkshire må trekke seg, melder BBC.

Bakgrunn: Overgrepsskandale avdekket i England

I rapporten skildres gjengvoldtekt, kidnapping og menneskehandel med barn helt ned i 11-årsalderen. Alt skal ha skjedd i byen nord i England.

– Ingen kjente det faktiske omfanget av det seksuelle misbruket av barn i Rotherham gjennom årenes løp, sier professor Alexis Jay, som har skrevet rapporten på oppdrag fra kommunestyret.

– Konservative anslag tyder på at nærmere 1400 barn ble seksuelt utnyttet i løpet av perioden rapporten dekker, fra 1997 til 2013, sier Jay, som er ekspert på velferdstjenester.

– Myndighetene har mye å svare for, sier hun, og peker på grove forsømmelser og at tidligere rapporter om misbruket ble oversett.

Fryktet rasisme-anklager

I rapporten heter det at flertallet av de påståtte overgriperne ble beskrevet som «asiatiske» av ofrene, men lokale myndigheter har beskrevet at de var «nervøse for å identifisere etnisiteten til gjerningspersonene av frykt for å bli oppfattet som rasister».

Jay sier enkelte av ofrene ble «dynket med bensin og truet med å bli satt fyr på, truet med skytevåpen og måtte være vitne til brutale voldtekter, for siden å bli truet med at de ville bli neste offer hvis de varslet om overgrepene».

Rapporten kommer i kjølvannet av at fem menn ble dømt for seksualforbrytelser i Rotherham i 2010, under ved en rettssak der de ble funnet skyldige i å ha lokket tenåringsjenter til sex ved såkalt «grooming».

Tilsvarende saker med omfattende misbruk av barn, noen ganger av organiserte grupper, har blitt avslørt de siste årene i byene Derby, Oxford og Rochdale, skriver AFP.

«Grooming»

Et av ofrene, «Emma» (24), sier til BBC Today at hun ble utsatt for «grooming» fra menn i Rotherham siden hun var 12 år. Det seksuelle misbruket begynte da hun var 13, og få måneder senere meldte hun fra om en rekke voldtekter til politiet.

– Jeg hadde tatt vare på alle klærne jeg ble voldtatt i og ga dem til politiet, men de sa senere at de hadde mistet dem, sier hun.

– De sa det ikke fantes bevis og at det ville være mitt ord mot hans.

– Disse menneskene kunne gå fritt omkring og ble ikke straffet. Mine foreldre gikk til rette myndighet, menneskene som burde ha vært i stand til å hjelpe, men ingen ting ble gjort.

Misbruket av Emma fortsatte til hun var 15, da foreldrene hennes flyttet til utlandet.

Et annet offer sier til Sky News at hun har blitt seksuelt misbrukt av «flere hundre menn».

Kvinnen som i dag er i 20-årene sier hun ble misbrukt hver dag i alderen 12-15 år, noen ganger av fem menn samtidig. Se intervju med kvinnen på Sky News’ nettsider, der hun også forteller om hvordan «groomingen» foregikk.

Kvinnen varslet politiet om misbruket i 2003 da hun var 13 år, og på nytt året etter, men voldtektene fortsatte, sier hun.

Personvernpolicy