Putin gir Ukraina ansvaret for fredsforhandlingene

Ukrainas president Petro Porosjenko og hans russiske kollega Vladimir Putin håper å få i stand en våpenhvileavtale innen kort tid. Foto: Sergei Bondarenko / Reuters / NTB scanpix
Ukrainas president Petro Porosjenko og hans russiske kollega Vladimir Putin håper å få i stand en våpenhvileavtale innen kort tid. Foto: Sergei Bondarenko / Reuters / NTB scanpix

Ukrainas president Petro Porosjenko mener Ukraina og Russland snarest mulig må arbeide fram en avtale om våpenhvile. Vladimir Putin hevder mesteparten av ansvaret ligger hos naboen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Porosjenko møtte Russlands president tirsdag kveld. Det var første gang de to møtte hverandre ansikt til ansikt siden juni.

– Det vil forberedes et veikart for fred for å oppnå en våpenhvile så snart som mulig. Denne avtalen må være av gjensidig karakter, sa Porosjenko i en uttalelse etter samtalene med Putin.

– Russland vil gi alt

Også den russiske presidenten understreket nødvendigheten av en stans av voldshandlingene i Øst-Ukraina.

– Russland vil gjøre alt for fredsprosessen, hvis den kommer i gang, sa Putin til de fremmøtte journalistene, men puttet samtidig mye av ansvaret for selve forhandlingene på Ukraina.

– Vi gikk ikke inn i detaljer i forhandlingene. Russland kan heller ikke diskutere premissene for en avtale mellom Kiev, Donetsk og Luhansk. Det er opp til Ukraina. Vi kan bare bidra til at forhandlingsprosessen vil bli preget av tillit, sa Putin.

Det er ikke kjent hvor raskt en eventuell våpenhvileavtale kan komme på plass. Før tirsdagens samtaler i Hviterussland, var forventningene lave til det russisk-ukrainske presidentmøtet.

– Ingen må vente seg noe gjennombrudd under samtalene, men vi må likevel begynne arbeidet mot en fredsprosess, sa Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko tirsdag ettermiddag.

Nye gassamtaler

Selv om det meldes om få konkrete fremskritt, ble det klart at det skal holdes nye samtaler om energi- og gassforsyninger fra Russland.

EU har fryktet en stans i gassleveransene til Ukraina som følge av konflikten. En vesentlig del av europeiske lands gass kommer fra Russland via ukrainske rørledninger. Russerne har også beskyldt sine ukrainske naboer for å ikke ha betalt gassgjeld.

Samtalene brøt sammen i juni – men tirsdag kunne EUs energikommissær Günther Oettinger melde at de tas opp igjen i Moskva kommende fredag.

Pågripelsen av ti russiske fallskjermjegere i østlige Ukraina var en annen hendelse som russerne kommenterte etter møtet. Vladimir Putin fastholdt at mandagens hendelse var et uhell – en forklaring som den ukrainske militærtalsmannen Andrej Lysenko fester svært liten lit til.

– Jeg har ennå ikke fått rapporten fra forsvarsdepartementet, men jeg har forstått det slik at de ti soldatene patruljerte ved grensa. Jeg håper ikke Ukraina vil lage et problem ut av denne hendelsen, sa den russiske presidenten. (©NTB)

Personvernpolicy