Faten (19) vil snakke ungdommer fra ekstremisme

Initiativtaker Faten Mahdi Al-Hussaini under demonstrasjonen mot Den islamske staten mandag. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)
Initiativtaker Faten Mahdi Al-Hussaini under demonstrasjonen mot Den islamske staten mandag. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

19 år gamle Faten Mahdi Al-Hussaini håper å kunne reise rundt på videregående skoler og forklare forskjellen på ekstremisme og islam.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg ønsker å spre informasjon om hva ekstremisme er. Jeg har lyst til å gå rundt til videregående skoler og snakke om ekstremisme til ungdommer, sier hun til NTB.

Et døgn etter at hun talte Den islamske staten (IS) og Profetens Ummah midt imot foran Stortinget er hun blitt landskjent og medieyngling.

Den unge aktivisten håper hun kan nå dem som er i ferd med å trekke til ytterliggående miljøer.

– Det er veldig viktig at vi får dem tilbake. De er nettopp hjernevasket. Vi må la dem få kunnskap om hva islam står for, sier hun.

Bønn til politikerne

Al-Hussaini håper noen vil støtte henne og hjelpe henne å komme i kontakt med videregående skoler så hun kan komme på besøk. Hun retter oppfordringen blant annet til statsminister Erna Solberg (H), som selv holdt appell under mandagens demonstrasjon.

Det er ikke økonomisk støtte hun trenger, sier hun.

– Men det hadde betydd mer, det ville vært mer troverdig om andre politikere støtter meg, sier hun.

Hun slutter seg til lederen av Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar, som i sin tale mandag oppfordret til dialog med ungdommer som sympatiserer med Profetens Ummah.

Men nordmenn som har reist til Syria for å kjempe med Den islamske staten, vil hun ikke snakke med.

– De er mordere og fortjener samme straff som mordere får i Norge. Man kan ikke ha dialog med mordere, slår Al-Hussaini fast, og sammenligner det med å ha dialog med Anders Behring Breivik, gjerningsmannen fra 22. juli-angrepene.

Til moskeen

Hun er enig med dem som sier at ikke alle islamske ledere i Norge har vært tydelige nok i å ta avstand fra Profetens Ummah og talspersonen Ubaydullah Hussain. Hun oppfordrer moskeene til å ta ungdommene til seg:

– Gjør det til noe gøy, ikke la dem bli fanget opp av radikale muslimer som hjernevasker dem.

Al-Hussainis foreldre er flyktninger fra Irak. To onkler ble drept av Saddam Husseins regime, har hun fortalt i flere intervjuer. Selv vokste hun opp på Tveita i Oslo.

– Jeg har kjent mange ekstreme muslimer, jeg har hatt debatter med dem fra dag én på videregående, forteller hun.

Diskusjonen har hun fortsatt på sosiale medier. Hun forteller også at hun tidligere har vært aktiv i Sosialistisk Ungdom og i muslimske organisasjoner.

Hun sier hun har fått mange positive meldinger på Facebook-siden sin, men også noen hatske og truende. Men hun avviser at hun lar seg skremme.

– Trusler er ikke noe å frykte. Det du kan frykte er å ikke få hevet din stemme, sier hun.

Personvernpolicy