– Israel godtar våpenhvile uten tidsfrist på Gazastripen

Palestinere kaster godteri i lufta for å feire at en ny våpenhvile er startet. (Foto: Suhaib Salem / Reuters / NTB scanpix)
Palestinere kaster godteri i lufta for å feire at en ny våpenhvile er startet. (Foto: Suhaib Salem / Reuters / NTB scanpix)

Feiring brøt ut på Gazastripen tirsdag da en langvarig våpenhvile mellom Israel og palestinerne trådte i kraft etter 50 dager med dødelige angrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avtalen trådte i kraft klokken 18 norsk tid og innebærer en umiddelbar stans i volden på Gazastripen. 50 dager med konflikt har krevd 2.143 palestinske liv 69 liv på israelsk side.

Tallet inkluderer en israeler som ble drept i et rakettangrep fra militante palestinere minutter før kampene stoppet tirsdag, opplyser politiet ifølge Reuters.

Palestinerne kaller avtalen en permanent våpenhvile, mens en høytstående israelsk tjenestemenn beskriver den som «uten betingelser og tidsubegrenset».

– En seier for motstanden

Da avtalen var trådt i kraft, strømmet tusenvis av palestinere ut i gatene i Gaza by. Noen av dem skjøt ut i luften for å feire, blant dem også væpnede menn fra Hamas, ifølge AFP-journalister på stedet.

Fra moskeer ble høyttalere brukt til å spre budskapet «Gud er størst» mens folk i den herjede enklaven hyllet den tilsynelatende slutten på sju uker med vold. Av en befolkning på 1,8 millioner mennesker, har rundt en firedel av dem flyktet fra hjemmene sine i løpet av perioden.

– Takk Gud for at krigen er slutt. Jeg kan ikke tro at jeg fortsatt lever sammen med barna mine, sier 32-årige Maha Khaled til AFP.

– Det var en veldig hard krig. Jeg trodde aldri at vi skulle se den slutte med fred.

Hamas erklærte avtalen med Israel som en «seier for motstanden».

– Blokaden heves

En palestinsk tjenestemann sier til AFP at avtalen innebærer en permanent våpenhvile, en avtale om å stanse blokaden og en garanti for at Gazastripens krav og behov vil bli møtt.

For palestinerne har det vært et viktig krav under de avbrutte forhandlingene i Kairo at Israel opphever den åtte år lange blokaden av Gazastripen.

Palestinernes president Mahmoud Abbas kom med den formelle bekreftelsen på at våpenhvilen var en realitet under en tale i Ramallah på Vestbredden.

– Jeg erklærer den palestinske ledelsens aksept av et egyptisk forslag om en permanent og utstrakt våpenhvile, sa Mahmoud Abbas.

Kort tid etter ble det bekreftet fra israelsk side at avtalen er godtatt.

– Vi har nok en gang akseptert et egyptisk forslag om en ubetinget og tidsubegrenset våpenhvile, sier en høytstående israelsk tjenestemann.

Fortsetter samtalene

Den kommende måneden fortsetter de indirekte samtalene mellom Israel og palestinere om flere andre problemstillinger, bekrefter det egyptiske utenriksdepartementet.

Departementet opplyser også at Israel har gått med på å åpne grensene mot Gazastripen slik at nødhjelp og byggematerialer kan fraktes inn dit. Avtalen innebærer i tillegg en umiddelbar utvidelse av havområdet utenfor enklaven hvor fiskere fra Gazastripen arbeider.

Den siste avtalen kommer etter flere uker med forsøk på å komme fram til en mer permanent våpenhvile mellom partene, og flere kortvarige våpenhviler.

Sterkt støtte

USA ønsker våpenhvilen velkommen og oppfordrer begge parter om å overholde sine forpliktelser i avtalen, heter det i en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet tirsdag.

Også utenriksminister Børge Brende (H) er positiv til avtalen, han er forsiktig optimistisk til at den vil holde.

– Jeg vil berømme Egypt for innsatsen som ledet fram til våpenhvileavtalen. Det er nå helt avgjørende at alle slutter opp om avtalen og avstår fra ytterligere voldshandlinger, sier utenriksminister Brende.

Før nyheten om våpenhvilen kom tirsdag, var det ingen tegn til reduksjon i kampene. I tillegg til israeleren som ble drept nær grensa til Gazastripen, ble 12 palestinere drept i israelske luftangrep og skyting fra stridsvogner, blant dem to barn. Israel bombet også to høyblokker i Gaza by tidligere på dagen. 40 mennesker ble såret.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus